همهگیری کرونا، بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات توسط شورای نگهبان و گلایههای مردم درباره مشکلات معیشتی و اقتصادی را میتوان از مهمترین چالشهای این دوره از انتخابات عنوان کرد. اکنون که به پایان ماراتن سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری رسیدیم و سید ابراهیم رئیسی بهعنوان هشتمین رئیسجمهور تا کمتر از دو ماه دیگر باید راهی پاستور شود، این پرسش مهم مطرح است که رئیسجمهور آینده و کابینه منتخب او چگونه میخواهند بر چالشهای متعدد پیش رو غلبه کنند و چه راهحلی برای عبور از بحرانهای موجود اندیشیدهاند؟ در گفتوگو با فعالان سیاسی اصلاحطلب و اصولگرا از آنها پرسیدیم که از دیدگاه آنها اصلیترین چالشهای پیش روی دولت سیزدهم چیست؟
مجلس به یاری دولت سیزدهم میشتابد
حســیــنــعــلـــی حاجیدلیگانی، نماینده اصــــولگــرای دوره نـهــم، دهــم و یازدهم مجلس شورای اسلامی از حوزه انــتــخابــیــه شاهینشهر و میمه و برخوار در استان اصفهان، مهمترین چالشهای پیش روی رئیسجمهور منتخب را برگرفته از آسیبهایی میداند که از دولت یازدهم و دوازدهم به جای مانده است. به گفته او، چاپ بیحدوحصر اوراق اسناد خزانه که سررسید آنها در سال جاری بوده و موعد پرداخت اصل و سود آنها از خزانه در سال آینده است، مهمترین و اصلیترین موضوعی است که دولت آقای رئیسی با آن روبهرو خواهد شد.
او به «اصفهانزیبا» میگوید: «چالشها در عرصه سیاست خارجی کمتر از سیاست داخلی است؛ به این خاطر که مجلس شورای اسلامی در خصوص مسائل مربوط به این حوزه پیشبینیهای لازم را کرده است و رئیسجمهور میتواند با همکاری اعضای کابینه و همراهی مجلس و با یک همافزایی به حل بحرانها در عرصه سیاست خارجی بپردازد. درعینحال از طریق این همافزایی اتحاد و وحدت داخلی افزایش مییابد و با ارسال این پیام اقتدارگونه به بیرون از ایران دست کسانی که در مقابل خواستههای ملت ایران صفآرایی کردهاند، کوتاه خواهد شد. این نماینده مجلس بهترین رویکرد رئیسجمهور برای غلبه بر مشکلات کشور را شفافبودن عملکرد او میداند. او میافزاید: «سید ابراهیم رئیسی کافی است برای حل بحرانهای کنونی کشور با مردم صادق باشد و مسائل را بهصورت شفاف با مردم در میان بگذارد تا بخش عمدهای از مشکلات از این طریق برطرف شود.»
دولت مصالح ملت را در سیاست داخلی و خارجی مدنظر قرار دهد
محمدتقی رهبر، عضو جامعه روحانیت مبارز نیز در گفتوگو با «اصفهان زیبا» درباره وظایف رئیسجمهور جدید در برابر مشکلات کنونی کشور و دغدغههای مردم میگوید: «هر رئیسجمهور از هر جناحی باید دغدغههای داخلی، ملی، مردمی و مسائل خارجی را مدنظر قرار دهد. آقای رئیسی باید در رابطه با مسائل داخلی همچون اقتصاد، معیشت، اشتغال، تورم، گرانی و بیعدالتی قاطعانه برخورد کند؛ چراکه مردم از این شرایط واقعا رنج میبرند و از اینهمه گرانی در عذاب هستند؛ شرایطی که وجود کرونا نیز تحمل آن را طاقتفرسا کرده است.» رهبر ادامه میدهد: «رئیسجمهور همچنین باید با روحیه انقلابی استوار و محکم و در مواجهه با مسائل خارجی بهگونهای عمل کند که دشمن نتواند به سیاستمداران ما رو دست بزند. در حال حاضر ایران با دنیای خارج در ارتباط است و با بسیاری از کشورهایی که با ما جنگ و نزاعی ندارند، دادوستد میکند؛ بنابراین توجه به حوزه سیاست خارجی از اولویتهای دولت جدید است.» او میگوید: «از سویی برخی کشورها همچون آمریکا و متحدانش در خصوص برجام و غیره برای ایران چالشهایی را به وجود آوردهاند که دولت جدید باید در برابر آنها استوار و محکم باشد تا منافع ملی بهپای خواستههای بیگانه قربانی نشود. به عبارتی رئیسجمهور باید در سیاستهای داخلی و خارجی عزت کشور و مصالح ملت را مدنظر قرار دهد.»
رئیسجمهور باید نگاه جدیدی به روابط دیپلماتیک داشته باشد
محمد باستانی، عضو شورای مرکزی حزب توسعه ملی و عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات استان اصفهان نیز چالشهایی همچون کرونا، مسائل اقتصادی و موضوع برجام و حل مسائل با دنیای خارج در عرصه سیاست خارجی را از مهمترین چالشهای کنونی کشور عنوان میکند و به «اصفهان زیبا» میگوید: «رئیسجمهور جدید باید ابتدا به این موضوعها رسیدگی کند تا مابقی مشکلات نیز حل شود.»
به گفته باستانی، بهترین رویکردی که رئیس دولت سیزدهم باید آن را مدنظر قرار دهد، استفاده از تجارب کشورهای موفق با وجود عقل و دانش بشری است. او میافزاید: «بهکاربردن این موضوع چندان سخت نیست؛ آنچه هیچکدام از کاندیداهای ریاست جمهوری به آن اشاره نکردند. همکاری با دنیا در زمینههای مختلف و در جهت منافع ملی نیاز به تجدیدنظر دارد. رئیس دولت جدید باید با یک نگاه جدید به روابط دیپلماتیک بنگرد؛ نگاهی که به استراتژی خاصی نیاز ندارد.» او میگوید: «نگاه به مدل ارتباطات کشوری مانند چین که توانست همزمان با حفظ استقلال به توسعه اقتصادی بالا از طریق ارتباطات جهانی برسد، برای ایران میتواند بهعنوان یک الگو بهحساب آید؛ روشی که بسیاری از کشورهای جهان با استفاده از آن و در عین استقلال و حفظ فرهنگ داخلی خود، پیشرفت اقتصادی بالایی کسب میکنند.» باستانی ادامه میدهد: «آقای
رئیسی باید درک کافی از روابط بینالملل و روابط داخلی میان گروهها و احزاب داشته باشد. او همچنین باید نگاه درستی به تحولات در عرصه تکنولوژی، اقتصادی و روانشناسی مردم داشته باشد تا بتواند کشور را از شرایط نامساعد کنونی نجات دهد.» به اعتقاد این فعال سیاسی اصلاحطلب، بهترین استراتژی برای رئیس دولت جدید برگشت بهنوعی عقلگرایی و استفاده از تجربیات در عرصه خارجی است. او بیان میکند: «همه مشکلات در عرصه داخلی کاملا مشهود است؛ تورم، گرانی، بیکاری و… که باید هر رئیسجمهوری و حتی بالاتر از او (سیستم و حاکمیت) به آن توجه کند و در این راستا بهترین عملکرد را از خود نشان دهد تا کلیه عوامل نظام نیز با او همراهی کنند.»
حل مشکلات سیاست خارجی در حوزه اقتصاد اولویت است
جواد آرینمنش، نماینده اصولگرای دورههای هفتم و هشتم مجلس شورای اسلامی، معتقد است روش دولتها در مواجهه با چالشها متفاوت است؛ اما اهداف آنها یکی است. او به «اصفهانزیبا» میگوید: «مسئله تعامل با دنیا، حل مشکلات برجام و رفع تحریمها باید در صدر برنامههای دولت آقای رئیسی قرار گیرد. رئیسجمهور منتخب باید در راستای رفع تحریمها تلاش مجدانهای داشته باشد. درست است روش دولتها با یکدیگر متفاوت است، اما گریزی از اینکه تحریمها باید رفع شوند، نیست.»
آرینمنش ادامه میدهد: «در عرصه سیاست داخلی نیز مشکلات اقتصادی همچون تورم، کاهش ارزش پول ملی، بیکاری و شرایط زندگی جوانان و همچنین چالشهای ناشی از تحریمها که باعث رکود در عرصه اقتصاد، چرخه صنایع و… شده، محوریت مسائلی است که دولت جدید از همان ابتدا با آنها روبهرو خواهد شد.»این فعال سیاسی اصولگرا معتقد است که سیاست داخلی به سیاست خارجی گره خورده است؛ چراکه امروزه اقتصاد جهان آنچنان درهمتنیده که هیچ کشوری بدون تعامل با سایر کشورها نمیتواند مشکلات خود را حل کند؛ بنابراین قطعا مشکلات اقتصادی ایران در رابطه با دیگر کشورها مرتفع خواهد شد. او میافزاید: «حل مشکلات سیاست خارجی در حوزه اقتصاد یک اولویت برای دولت جدید است. ایران کشور تافته جدا بافتهای از سایر کشورها نیست. مسائلی مانند «اف ای تی اف» و برجام، توافقهایی است که ایران ناگزیر به حل آنها در عرصه سیاست خارجی است و چارهای جز راهآمدن با آنها را ندارد.» آرینمنش میگوید: «بنده معتقدم هیچ دولتی، آنهم در کوتاهمدت نمیتواند ابرچالشهایی را که در کشور وجود دارد، از میان بردارد. ممکن است دولت جدید بسیار قدرتمند باشد و تدریجا ارتباطاتش با دنیا را هم بهبود بخشد؛ اما یکشبه نمیتواند با مشکلات به وجود آمده در حوزه اقتصاد بجنگد.»
کشور را فقط با یک جناح نمیتوان اداره کرد
احمد شیرزاد، نماینده مجلس ششم نیز از محدودیت دایره اشتراکها میان دولتها به «اصفهانزیبا» میگوید. او معتقد است مسائل مشترک در بین رئیسجمهور اصولگرا و اصلاحطلب بسیار کم است. شیرزاد میگوید: «اصولگرایان برای اینکه بتوانند خودشان را به جامعه اثبات کنند، با چالشهای بسیار زیادی در جامعه مواجه هستند. از طرفی اصلاحطلبان نیز باید بدانند که عملکرد خود را در عرصه قدرت به چه نحوی پیش ببرند. البته آنها در موضوعهایی هم اشتراک نظر دارند؛ برای مثال؛ برجام، پیوستن به «اف ای تی اف» و مشکلات کلان مدیریتی کشور برای همه دولتها به یک اندازه دارای اهمیت است. به عقیده بنده، سید ابراهیم رئیسی باید بپذیرد کشور را نمیتوان تنها با یک جناح اداره کرد و باید این موضوع مدنظر گرفته شود و از همه گرایشهای سیاسی در کابینه خود استفاده کند.»