به گزارش اصفهان زیبا؛ به منظور حل معضل فعلی و ساماندهی وضعیت موجود آرد و نان در کشور پیشنهادهایی میشود که به آن اشاره میکنیم:
گام اول/ اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی
به منظور افزایش اشتغالزایی و ارتقاء کارایی بنگاههای اقتصادی(نانواییها) سوبسید حذف شود تا رقابت سالم بین تولیدکنندگان محقق شود.
در حوزه آرد و نان نیز بهترین راه حل اجرای مصوبه مجلس در سال ۱۳۹0 مبنی بر کاهش سالیانه ۲۰درصد از سوبسید آرد و نان است. این مورد سال اول اجرا شد و نتایج مهمی در بر داشت، ولی با تیترهای ژورنالیستی برخی از روزنامهها متوقف شد.
متاسفانه در حال حاضر آرد دولتی در ایران دو نرخ دارد که سوالبرانگیز است و جدیدا توسط مافیا سه نرخی شده است (کیسه ۳۳ هزارتومانی، کیسه ۴۸ هزار تومانی، کیسه ۶۰۰ هزار تومانی) در صورتی که نرخ آرد آزاد 800 تا یک میلیون تومان است.
گام دوم/ یکسانسازی نرخ آرد
یکسانسازی نرخ آرد کیسه 33هزار تومانی و 48هزار تومانی پیشنهاد دیگر است.(برای مردم سوال است که چرا آرد دولتی باید چند نرخی باشد)
گام سوم/ احیا آرد کامل و کاهش سبوسگیری از گندم
در حال حاضر آردهایی که در کشور توزیع میشوند، 15 تا 18درصد سبوسگیری میشوند. طبق گزارش انجمن آردسازان ایران، ما سالانه یک و نیم میلیون تن سبوس دور میریزیم!
اگر این سبوسگیری طبق بخشنامه سال 1383 وزارت بازرگانی باشد(بخشنامه شماره 248254-262مورخ 4/8/83) یعنی آرد سنگک 7درصد، آرد لواش و تافتون 12درصد و سبوسگیری آرد بربری از18درصد به 15درصد برسد تحول بزرگی در نان رخ میدهد که عبارت است از :
۱-حذف قاچاق آرد از داخل به مرزهای غربی و شرقی
۲-حذف نشت آرد بخش صنف به بخش صنعت(نان فانتزی)
۳-کاهش واردات گندم بخاطر کاهش آمارسبوسگیری
۴- کاهش مصرف آرد بخاطر این که نان سبوسدار سیری سلولی ایجاد میکند نه سیری شکمی
5-افزایش ایمنی غذا از 30 به 60 و کاهش سوءتغذیه از 4 به 2 طبق سند امنیت غذایی(جلسه 881شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ 12/2/1403)
6-دریافت فیبر مورد نیاز بدن که 15گرم آن باید از ناحیه نان و15 گرم بقیه از ناحیه سبزیجات، میوجات و حبوبات تامین شود.
7-پیشگیری از بیماریهای واگیر و غیرواگیر با مصرف نان کامل و افزایش ایمنی بدن در برابر حملات ویروسها و عفونتها.
8-کاهش سرانه مصرف آرد از 14 کیلو به 7 کیلو در ماه که در اصفهان با اجرای طرح فوق از سال1380 تاکنون رخ داده است.
9-افزایش ارزش غذایی و خواص درمانی نان
10-سودآورسازی نانواییها و جلوگیری از ورشکستگی نانوایان و انقراض نانهای ملی و سرزمینی
دکتر محمدرضا خواجه
کارشناس وزارت بهداشت
عضوکمیته تدوین استاندارد گندم،آرد، نان کشور
عضو کمیته نان طیب آستان قدس رضوی
عضو کمیته کشوری احیاء نان کامل