به گزارش اصفهان زیبا؛ استفاده از قشر جوان در سطوح مختلف مدیریتی و لزوم اجرای آن، از سیاستهایی است که متأسفانه دولتها طی دورههای مختلف به دلیل عدم اعتماد به جوانان، سیاستهای ناکافی و درنهایت فشارهای سیاسی موجود از اجرای کامل آن سرباز زدند و از این قشر در بدنه مدیریتی خود بهعنوان نیروی محرکه نوآور استفاده چندانی نکردند.
جوانانی که با داشتن ظرفیتهای قابلتوجه تحصیلی در حوزههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی میتوانند در کنار انرژی، انگیزه و خلاقیت خود به بهبود فرایند مدیریتی و تصمیمگیریها در کشور کمک کنند. مقام معظم رهبری نیز طی این سالها و تا به امروز بر این موضوع تأکید داشته و در توصیه به دولتها جوانگرایی را نهتنها یک ضرورت، بلکه یک فرصت طلایی عنوان کردند تا دولتها با شناسایی و بهکارگیری ظرفیتهای قشر جوان، آینده روشنی را برای جامعه رقم بزنند.
آنطور که در آخرین اقدام ایشان معاون اول دولت شهید آیتالله رئیسی را طی حکمی بهعنوان مشاور و دستیار خود منصوب کردند تا برای شناسایی و بهکارگیری نیروهای جوان و نخبه به دستگاههای مختلف کمک کنند. مأموریتی که نشان از دغدغه و مطالبه جدی رهبری در خصوص جوانگرایی و اجرای کامل این رویکرد است تا به گفته ایشان با سیاست درست و مدبرانه از نخبگان و جوانان پرانگیزه و تلاشگر در اجرای طرحهای گوناگون کشور استفاده شود.
جوانگرایی ؛ یک اصل و یک ضرورت
حامد یزدیان، نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی معتقد است که مقوله جوانگرایی اصلی است که در مدیریت منابع انسانی باید موردتوجه قرار گیرد و از ضرورتهایی است که باید اجرایی شود. او به «اصفهان زیبا» میگوید: «اگر قرار است جهشهایی در زمینههای مختلف مدیریتی، تولیدی و اقتصادی کشور وجود داشته باشد، ناگزیر هستیم که مدیریتها و تجارب نسلهای مختلف را نسل به نسل انتقال دهیم.»
یزدیان خاطرنشان میکند: «حقیقت این است که ما باید برای قشر جوان تحصیلکرده خود امکان تجربهافزایی و پیشرفت را در جایگاههای مدیریتی فراهم کنیم، تا در سالهای آینده با بحرانهای کمتری مواجه شویم.»
او میافزاید: «متأسفانه پس از ۴۵ سال نتوانستیم تجارب نسل اول و دوم انقلاب را به نسلهای بعدی منتقل کنیم. چراکه معمولا در عرصه مدیریتی یک دگماندیشی در خصوص ورود جوانان وجود دارد و در عدم ورود جوانان به عرصههای مدیریتی، کشور را با چالشهایی بسیاری روبهرو کرده است.»
در جوانگرایی افراط نکنید
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری در خصوص جوانگرایی و لزوم استفاده از جوانان میگوید: «حضرت آیتالله خامنهای طی سالهای اخیر بر این موضوع بسیار تأکید داشتند و به دولتهای مختلف نیز توصیه کردند که راه را برای جوانان در بدنه دولت هموار کنید. البته نگاه ما دراینباره نباید یک نگاه افراطی باشد؛ قرار نیست ما بدنه اولیه مدیریتی کشور و صاحبان تجربه را کنار بگذاریم، بلکه قشر باتجربه مدیریتی باید فضا را برای حضور جوانان باز کند و جوانان را بهعنوان مشاوران امین در کنار خود داشته باشد. مدیران باسابقه همچنین میتوانند تجارب خود را به جوانان منتقل کنند تا کشور با استفاده از این تجارب و البته انگیزه بالا و دانش بهروز نسل جوان مدیریت شود.»
ضرورت جوانگرایی در حکم جدید رهبری
به گفته یزدیان متأسفانه در دولتها اجرای رویکرد جوانگرایی کمتر دیده شده است و به همین خاطر هم مقام معظم رهبری طی ماههای اخیر مکررا دولت جدید را به جوانگرایی توصیه کردند تا در سایه اجرای این سیاست به پرورش نیرو و مدیر نیز پرداخته شود. او خاطرنشان میکند: «رویکرد جوانگرایی نیز در کابینه دولت چهاردهم کمتر لحاظ شده است. ضرورتی که در حکم اخیر مقام معظم رهبری و انتصاب محمد مخبر بهعنوان مسئول بهکارگیری نیروهای جوان و نخبه برای کمک به دستگاههای مختلف مشخص است؛ اینکه بدنه مدیریتی جوان که تا حدی در دولت پیشین با ورود مدیرانی جوان به عرصه مدیریتی شکل گرفته بود، استمرار داشته و با انسجامی قابلقبول این سیاست در آینده نیز مورداستفاده قرار گیرد.»
دبیر کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی همچنین با بیان اینکه پرواضح است که مفاد این حکم رهبر معظم انقلاب خبر از دغدغه جدی و مطالبه ایشان دراینباره را میدهد، میگوید: «همه ما باید به اجرای این سیاست مورد تأکید رهبر انقلاب کمک کنیم تا انشاءالله شاهد تحقق همهجانبه آن در کشور باشیم.»
دلایل عدم اجرای رویکرد جوانگرایی در دولتها
یزدیان در پاسخ به این پرسش که دلیل عدم اجرای سیاست جوانگرایی در دولتهای مختلف چیست، نیز عنوان میکند: «یکی از این دلایل، غالب بودن نگاههای سیاسی است. متأسفانه زمانی که همه نگاهها سیاسی و جناحی باشد، جوانان بهعنوان افرادی که خیلی تجربه حضور در احزاب و گروههای سیاسی ریشهدار در کشور را ندارند، کمتر به بازیهای قدرت وارد میشوند. دیگر عامل اما به ریسکپذیری پایین ما در سپردن وظایف و مسئولیتها به جوانان برمیگردد؛ ما خیلی حاضر نیستیم جوانان را به دلیل نداشتن تجربه و وصل نبودن به بنگاههای ثروت و قدرت وارد عرصه مدیریتی کنیم. این شرایط باعث عدم اجرای جوانگرایی در کشور شده است.»
شرایط برای فعالیت جوانان در سطوح مدیریتی استان فراهم نیست
نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی در پایان با اشاره به شرایط بهکارگیری جوانان استان اصفهان در پستهای مدیریتی میگوید: «جوانان استان اصفهان بسیار پرظرفیت و دارای استعدادهای فراوانی هستند؛ قشری مستعد و با تحصیلات دانشگاهی که به دلیل بافت فرهنگی و دانشگاهی استان سوابق تشکیلاتی، فعالیتهای جمعی و مدیریتی خوبی دارند. بااینحال متأسفانه این نگاه در جریانهای سیاسی اصفهان حاکم است که فضای کاری در سطح مدیریتی برای جوانان خصوصا جوانهایی که در احزاب مطرح استان حضور ندارند، فراهم نشود. از طرفی نهتنها شرایط برای فعالیت جوانان در استان اصفهان فراهم نمیشود؛ بلکه در این مسیر مانع هم ایجاد میکنند.»
مدیریت آینده استان باید به جوانگرایی اعتقاد داشته باشد
یزدیان میافزاید: «به عقیده بنده در دولت سیزدهم حضور جوانان در عرصه مدیریتی استان اصفهان خیلی بارز بود؛ بهعنوانمثال رده سنی فرمانداران ما چندین سال کاهش پیدا کرد و البته شاهد مدیران و معاونهای جوانی در استانداری و فرمانداریها بودیم. جوانانی که البته تجربه و کارنامه عملکردی آنها کارنامه قابل دفاعی بود. هماکنون نیز امکان تداوم این رویکرد وجود دارد، بهشرط اینکه مدیریت آینده استان نیز به سیاست جوانگرایی اعتقاد داشته و این ضرورت را درک کرده باشد تا نسلهای بعدی بتوانند وارد فضای مدیریتی استان اصفهان شوند.»