به گزارش اصفهان زیبا؛ آرتروز، ازجمله بیماریهای استخوانی است که امروزه خیلی از افراد به آن مبتلا هستند. از همین رو گفتوگویی با جواد کاردانپور، محقق طب سنتی و مشاور تغذیه داشتیم تا در این رابطه راهنماییهای لازم را برای شما بازگو کنند.
آرتروز که به آن ساییدگی مفصل، ورم استخوان، آماس مفاصل استخوانی و سل استخوانی هم گفته میشود، همان خوردگی استخوان است که با درد شدید همراه است.
تفاوت آرتروز و روماتیسم
در آرتروز، غضروف مفصل از بین میرود؛ اما در روماتیسم، سیستمایمنی بدن به بافت مفصلی حمله میکند. آرتروز طی ماهها و سالها بروز میکند؛ درصورتیکه روماتیسم معمولا یک هفتهای بروز میکند.
ضمنا مفاصلی که دارای بافتهای محافظتی باشند، دچار آرتروز میشوند.
در توضیح بیشتر میتوان گفت؛ روماتیسم مفصلی، یکی از بیماریهای خودایمنی هست که باعث دفع سیستمایمنی بدن میشود و به بافتهای بدن حمله میکند،(حمله به سیستم ایمنی یعنی برگشت ادرار) در روماتیسم التهاب و ورم دیده میشود، ولی در آرتروز ورم نیست. چون التهاب در این بیماری عارضه ثانویه است، در آرتروز تحلیل غضروف مفصلی و درگیر استخوان زیرغضروفی وجود دارد که باعث التهاب بافتهای اطراف میشود. این عارضه ممکن است هر یک از مفاصل را درگیر کند؛ مثل دست، پا، ران، زانو، استخوان و ستون فقرات.
تفاوت آرتروز و پوکی استخوان
پوکی استخوان قبل از آرتروز اتفاق میافتد.آرتروز مفاصل، جذب سریع رطوبت میکند؛ اما خوردگی مفاصل ناشی از عفونتی است که در کل بدن ریخته است.سرعت آرتروز از پوکیاستخوان بیشتر است، چون آرتروز در یک ناحیه است و پوکی در کل استخوانهاست.وقتی خونسازی در بدن کم شود، خون از خود استخوان جذب میشود که پوکیاستخوان میآورد و آرتروز ناشی از ریزش عفونت و رطوبت غلیظشده در استخوان است.
ضمنا بهتر است بدانید برگشت ادرار در بدن انسان باعث ریزش رطوبت در پا شده و جذب مفاصل میشود.اگر عفونت در بدن زیاد و ماندگار شود، باعث جذب استخوان میشود و پوکیاستخوان میآورد؛ یعنی چیزی که استخوان از آن تولیدی میآورد یا از آن خونسازی میکند، فضولات را مصرف میکند که ریش مفاصل گفته میشود.
نکته: اگر ادرار مستقیم به مثانه برسد و بعد به سمت کلیه برگشت بزند و به خون وارد شود، باعث عفونت خونی میشود و کشنده است.اگر عفونت قبل از تصفیه در کلیه، وارد خون برود و به استخوان ریزش کند، باعث ایجاد پوکیاستخوان میشود.اگر رطوبت به مثانه بریزد و از مثانه به کلیه برگشت نکند و ماندگار شود، به زانو ریخته میشود و باعث بروز آرتروز خواهد شد.
نکته: هر جایی از بدن که احتیاج به رطوبت دارد، از مثانه میگیرد.
درمان
درمان آرتروز بسیار سخت است. باید در نظر داشت که برای درمان باید اول رطوبت دفع شود، پس از آن:
نشستن به پشت به سمت آفتاب با تعریق زیاد که باعث خونرسانی به مفصل میشود.
ضماد آرد جو یا سبوس جو خمیرکرده، روی دهانه زخم یا موضعی که خوردگی ایجاد شده است.
مصرف شیره انگور با خرما، سیر خام با عسل، سویق سنجد، خوردن اسفند، روزی هفت عدد بادام با خرما، جوشانده برگ زیتون، زنجبیل، سیر، گیاه شنگ و موچه.
بستن کوهان شتر با نمک به موضع، بهخصوص در ناحیه آرتروزهای مفاصل زانو.
استحمام با آب بسیار گرم.
نوره کشیدن.
نکته: افرادی که خوردگی استخوان دارند، چند روز استراحت کنند تا از سایش استخوانها بههم جلوگیری کنند و مفصلسازی شود.
گاهی این درد در مفصل بین استخوان و ساق پا ایجاد میشود، گاهی با ورم است و گاهی مفصل آب میآورد و این رطوبت باعث ورم میشود.
ضمنا اگر رطوبت در عرقالنساء بریزد، سیاتیک ایجاد میشود.
نکته دیگر آنکه برای درمان تا زمانی که در مفصل ورم نباشد، درد مفصل از رطوبت است و احتیاج به داروهای ضمادی و خوراکی دارد.
ضمادها: آبغوره و نمک، سرکه و نمک، پیاز عنصل با آبغوره، روغنزیتون و روغن کنجد بهصورت مالشی.
ماساژ با روغن مار یا چربی اصل، آب جوشانده برگ انگور با بیدنجان و مالش به پاها، زالودرمانی.