به گزارش اصفهان زیبا؛ ذکر میپیچد توی لبهایش، دعا رخنه میکند در وجودش، هوای کربلا غوغا به پا میکند در دلش و راه میرساند او را به غرب و جنوب و به شهدا. باید عاشق باشی که به راه بزنی تا تو را برساند به مقصود، به شهادت. این روزها کاروان راهیان نور در اصفهان راهی مناطق عملیاتی جنوب شدهاند تا راویان روایت کنند از آن سالها برای نسلی که جنگ را ندیده؛ اما دلباخته راهی است که جوانان آن سالها انتخابش کردند. برای اینکه در جریان فرایند ثبتنام و اعزام به این اردوهای فرهنگی معنوی قرار بگیریم با «عباس محمدی» صحبت میکنیم. او مسئول اردوی راهیان نور و گردشگری سپاه صاحبالزمان(عج) استان اصفهان است و مسئولیت گلستان شهدای اصفهان را هم عهدهدار. محمدی در این گفتوگو از تجربه نهسالهاش در مسئولیت اردوهای راهیان نور استان برای ما میگوید.
ثبتنام و اعزام به مناطق عملیاتی برای شرکت در اردوی راهیان نور از چه زمانی آغاز شد؟
برنامه اردوی راهیان نور دانشآموزی از آبانماه شروع شد و تا این لحظه که با شما صحبت میکنم حدود 13هزار نفر از دانشآموزان استان برای بازدید به مناطق عملیاتی اعزام شدهاند. از این تعداد حدود 01هزار و 500 نفر دانشآموز دختر و مابقی پسران بودند. مرحله دوم اعزام پسران دانشآموز از سوم بهمنماه آغازشده و تا بیستم همین ماه ادامه خواهد شد. اردوهای دانشجویی هم به مدت 20 روز از بیستم بهمن تا دهم اسفند انجام خواهد گرفت. طبق ثبتنامهای انجامشده حدود پنجهزار نفر از دانشجویان قرار است در این اردو شرکت کنند.
و چقدر استقبال دانشآموزان دختر خوب بوده!
به خاطر لطافت روحی و بهاصطلاح انگیزههای معنوی که دارند، الحمدلله استقبال خوبی داشتند و آنجا هم حس و حال بهتری دارند.
نحوه ثبتنام و اطلاعرسانی به چه صورت است؟
اخبار و اطلاعیههای مربوط به اردوهای راهیان نور و همچنین لینک ثبتنام از طریق کانال «مهان» که کانال رسمی گلستان شهداست، اطلاعرسانی میشود.
از ابتدای سال برنامهای نداشتید؟
اردوی راهیان نور کردستان را داشتیم که تا مهرماه ادامه داشت. در آن مدت، حدود 13هزار نفر از سراسر استان اصفهان با ماشینهای شخصی و اتوبوس از مناطق غرب کشور، بهویژه استان کردستان بازدید کردند.
دانشآموزان شرکتکننده در اردوهای راهیان نور از چه مقطع تحصیلی هستند؟
از مقاطع دهم و یازدهم هستند که ثبتنام آنها بهصورت اختیاری و از طریق مدارسشان انجام میگیرد. خوب است اشارهکنم که برنامهای هم برای مدیران مدارس و تعدادی از معلمان برگزار کردیم که در آن اعزام 10اتوبوس از فرهنگیان برای بازدید از مناطق عملیاتی راهی جنوب شدند.
و این اعزامها تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟
به لطف خدا و بعد از ماه مبارک رمضان و در مدتی که تعطیلات نوروز ادامه دارد، پذیرای 20 اتوبوس و تعدادی از عزیزانی که با خودروهای شخصی برای سفر این مناطق را انتخاب کنند، خواهیم بود. از 25 بهمن تا آغاز ماه مبارک رمضان و در مدت 15 روز یکی از نواحی را برای عزیزانی که بهصورت خانوادگی تمایل به شرکت در این اردوها دارند، فعال خواهیم کرد.
در ایام ماه مبارک رمضان هیچ اردویی برگزار نمیشود؟
در ماه رمضان، اردوگاه در اختیار مهمانان نوروزی و کسانی قرار میگیرد که علاقهمند هستند از مناطق عملیاتی جنوب بازدید کنند. درواقع اسکان آنها با ماست؛ اما بهصورت سازماندهی شده برنامهای اجرا نخواهیم کرد.
آیا این افراد هم برای استفاده از اسکان نیاز به ثبتنام دارند؟
بله؛ در کانال «مهان» باید ثبتنام انجام دهند.
برنامههای شما برای دانشآموزان حاضر در این اردو چیست؟
دانشآموزان دهپانزده روز قبل از سفر ثبتنام میکنند و حرکت هم از طریق مدارس آغاز میشود. یک راوی، یک خادم فرهنگی و چند نفر از مسئولان مدرسه همراه دانشآموزان در این اردوی فرهنگی شرکت میکنند. درواقع از صبح که حرکت شروع میشود، دانشآموزان شب به اردوگاه میرسند و در ایستگاه صلواتی از آنها استقبال به عمل میآید.
و این ایستگاه کجاست؟
در خرمشهر؛ آنجا اردوگاهی داریم به نام شهید باکری. دانشآموزان همانجا استراحت میکنند. در روز دوم بعد از نماز صبح، مراسم افتتاحیه برگزار میشود که همراه با توضیحات مربوط به اردو، روایتگری و پخش کلیپ است تا آنها آمادگی ذهنی پیدا کنند و بدانند که در این سفر به کجاها قدم خواهند گذاشت. بعد از دوروز، از یادمانهای طلاییه، در نهر خین کربلای 4، در شلمچه کربلای 5، در یادمان اروند عملیات والفجر 8 و درنهایت از موزه دفاع مقدس بازدید انجام و در شب دوم رزمایشی برای آنها اجرا میشود. در دوره دختران یک شب آنها را به یادمان اروند بردیم و در برنامهای با نام «یک شب زندگی به سبک جبهه» آنها را با حالوهوای رزمندگان و سبک زندگیشان در جبهه آشنا کردیم. روز آخر از شلمچه برمیگردیم و برنامه اختتامیه را برگزار و فردای آن روز هم به سمت اصفهان حرکت میکنیم.
برنامه بازید برای بقیه افراد هم اجرایی میشود یا مختص دانشآموزان است؟
بله؛ البته با یکسری تغییرات جزئی. درواقع در مدت دو روزی که عزیزان در منطقه حضور دارند، برنامههای بازدید بهصورت مشترک اجرایی میشود.
شرایط اسکان برای همه بازدیدکنندگان یکسان است؟
محل اسکان یکی است؛ ولی جدول اعزامها متفاوت است. در ایامی که بهصورت خانوادگی اعزام داریم بخشی از اردوگاه در اختیار خواهران است و بخشی دیگر مختص آقایان.
برنامههای مشترک در نمازخانه اردوگاه و بازدید از مناطق عملیاتی هم بهصورت گروهی انجام میشود. این مطلب را هم عنوان کنم، در مواقعی که اردوی دانشآموزی داریم اردوی خانوادگی نداریم یا اگر هم داشته باشیم اردوگاههایشان جداست.
سهمیه اصفهان برای این اردوها چقدر است؟
بر اساس ظرفیت اسکان، پذیرایی انجام میدهیم که امیدواریم بتوانیم با یارانههای دریافتی و حمایتهای مسئولان به تعداد بیشتری از علاقهمندان خدمات ارائه دهیم. درواقع ظرفیت و سهمیه استان برای اردوهای راهیان نور بستگی به حمایتهایی دارد که از این برنامه معنوی صورت میگیرد. و بهطورکلی سالیانه بین 50 تا 60 هزار نفر از سراسر استان اصفهان به غرب و جنوب اعزام داریم.
از این تعداد تاکنون، چند نفر اعزام شدهاند؟
حدود 30هزار نفر و تقریبا 20هزار نفر دیگر باید پشتیبانی شوند که اگر حمایتهای لازم صورت نپذیرد، متأسفانه ممکن است برنامههای اعزامها کنسل شود. باید به این موضوع هم توجه کنیم که اردوهای راهیان نور یکی از بزرگترین حرکتهای فرهنگی و تأثیرگذاری است که در کشور انجام میشود و هزینههایش نسبت به هزینههای دیگر در موضوعات مختلف چندان قابلتوجه نیست. طبق فرمایش مقام معظم رهبری و تأکیدات ایشان مبنی بر ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و اثرگذاری که حضور در این مناطق ازلحاظ روحی و معنوی روی جوانان و نوجوانان دارد و آنها را پایبند به انقلاب و نظام میکند؛ اما متأسفانه شاهد هستیم که آنچنانکه باید برای این برنامه هزینه و به آن خیلی توجه نمیشود.
هزینههای انجامشده برای یک نفر در سال جاری چقدر است؟
بیشترین هزینه راهیان نور مربوط به هزینه اتوبوس است. با احتساب رفتوبرگشت که چهار روز طول میکشد و هزینههای مربوط به غذا و سایر هزینههای پشتیبانی، هزینه هر نفر حدود دومیلیون و 500هزار تومان میشود.
و شما چقدر دریافت میکنید؟
از دانشآموزان هر نفر 500هزار تومان.
حتما شما در طول این سالها شاهد اتفاقهای زیبایی بودهاید که در ذهن شما ثبتشده است. اگر موردی هست که دوست دارید در مورد آن صحبت کنید، بفرمایید.
در چند روز گذشته، اردوی راهیان نور دختران را داشتیم. یکی از دانشآموزان شهرستانهای اطراف اصفهان که در این اردو همراه ما بود مثل همه باید 500هزار تومان هزینه سفر را پرداخت میکرد تا بتواند راهی شود. منطقه که بودیم به یکی از راویان گفته بود که: «وضعیت مالی ما خوب نیست. پدر، ندارم و با مادرم زندگی میکنم. هزینه سفر را هم نداشتم که پرداخت کنم؛ ولی خیلی دوست داشتم که به این سفر برسم. تصمیم گرفتم که ضایعات منطقه خودمان را جمع کنم. حدود سه هفته عصرها، ضایعات جمع میکردم و میفروختم که شد500هزار تومان. به مادرم گفتم مادر من پول سفر را جور کردم، اجازه بده که من با بچهها بروم اردو.» جوانها و نوجوانهای ما تشنه حضور در مناطق عملیاتی و شنیدن خاطرات دفاع مقدس هستند و این وظیفه ما را سنگینتر میکند. ما باید از این برنامه حمایت و شرایط را برای حضور آنها فراهم کنیم.