به گزارش اصفهان زیبا؛ در آیینی رسمی و پرافتخار، اصفهان روز گذشته تندیس یادبود عنوان پایتخت گردشگری شهرهای آسیایی در سال ۲۰۲۵ را از سوی مجمع شهرداران آسیایی و با حضور دبیرکل این مجمع دریافت کرد؛ رویدادی که نهتنها نماد قدردانی از جایگاه تمدنی این شهر است؛ بلکه افق تازهای از دیپلماسی شهری، هویت فرهنگی و نقش بینالمللی اصفهان در حوزه گردشگری را ترسیم میکند و بار دیگر شایستگی اصفهان را به رخ میکشد. موقعیتی ویژه مطمئنا میتواند به تثبیت جایگاه بینالمللی در حوزه دیپلماسی شهری و البته توسعه صنعت گردشگری شهر اصفهان بینجامد.
دستاوردی ماندگار در کارنامه مجمع شهرداران آسیایی
در ابتدای این آیین، شهردار اصفهان ضمن قدردانی از اعتماد مجمع شهرداران آسیایی در انتخاب اصفهان، این عنوان را حاصل پیوند میراث تاریخی و چشمانداز نوگرایانه مدیریت شهری دانست. علی قاسمزاده با تأکید بر اهمیت بافت تاریخی منحصربهفرد اصفهان گفت: «در این بافت تاریخی، ما آثاری از سه دوره تمدنی مهم آلبویه، سلجوقیه و صفویه را داریم؛ آثاری که شامل کاخهای سلطنتی، عمارتهای اعیاننشین و بناهای بزرگان ازجمله بازرگانان، علما و صنعتگران است.» او محورهای تاریخی شهر را نیز بخشی زنده و پویا از حیات فرهنگی دانست و خاطرنشان کرد که برخی از این محورهای تاریخی همچنان حفظ شدهاند و یا در مسیر احیا قرار دارندو همین پیوستگی میان گذشته و حال، خود بهتنهایی ظرفیتی مهم برای گردشگری به شمار میرود. قاسمزاده با نگاهی تحلیلی به آینده گردشگری در جهان، فراتر از جاذبههای تاریخی، به اهمیت آیینها، رویدادها و فضاهای نوآورانه بهعنوان مقصدهای گردشگری تأکید کرد و افزود: «در کنار بافت تاریخی، ابنیه جدید و خلاقانه نیز نقش تعیینکنندهای در جذب گردشگر دارند. باید مزیتهای تازهای خلق شود تا گردشگری را از یک گذشتهنگری صرف، به یک آیندهسازی آگاهانه تبدیل کنیم.» شهردار اصفهان همچنین با اشاره به نمونههایی از رویدادهای بینالمللی جاری در شهر مانند جشنواره بینالمللی فیلم کودک و نوجوان و جشنواره نقاشی پوپک، این رویدادها را ظرفیتهایی پویا برای تبدیل اصفهان به مقصد گردشگری فرهنگی و هنری دانست. او در پایان اظهاراتش ابراز امیدواری کرد که انتخاب اصفهان بهعنوان پایتخت گردشگری آسیا، به دستاوردی ماندگار در کارنامه مجمع شهرداران آسیایی و دوره دبیری فعلی آن تبدیل شود.
اصفهان به عنوان پایتخت گردشگری شهرهای آسیایی آبرو میدهد
در بخش دیگری از این آیین، دبیر کل مجمع شهرداران آسیایی، در ابتدای سخنان خود، از مهماننوازی همیشگی مردم اصفهان و میزبانی شهردار محترم قدردانی کرد و با اشاره به سابقه این مجمع از سال ۲۰۰۸، انتخاب اصفهان را بهعنوان پایتخت گردشگری شهرهای آسیایی، انتخابی «سخت، ولی شایسته» توصیف کرد. او توضیح داد که مجمع شهرداران آسیایی با بیش از ۱۲۰ شهر عضو، در سه سال اخیر همکاریهایش را با سازمانها و مجامع بینالمللی گسترش داده و اکنون در راستای تعریف اولویتهای موضوعی، شهرها را در زمینههایی مانند محیطزیست، فرهنگ و گردشگری معرفی و برجسته میکند. حمیدرضا غلامزاده انتخاب اصفهان را برآمده از بررسی دقیق و رقابتی در میان چندین نامزد دانست و افزود: «در حوزه گردشگری، اصفهان با برنامهریزی و اولویتگذاری روشن، جایگاه خود را تثبیت کرده و به همین دلیل بهعنوان پایتخت گردشگری شهرهای آسیایی در سال ۲۰۲۵ معرفی شد. کرمانشاه در حوزه فرهنگ و آنتالیا و تبریز در زمینه محیطزیست، از دیگر شهرهای برگزیده بودند.» او تأکید کرد که این عنوان برای اصفهان یک وزن فرهنگی به ارمغان میآورد؛ نه صرفا یک نام و نشان و با نقل بیتی شاعرانه، چنین تعبیری کرد: «کسی که گفت به گل نسبتی است روی تو را/ فُزود قدر گل و بُرد آبروی تو را» به گفته غلامزاده، این انتخاب چیزی به اصفهان نمیافزاید؛ بلکه اصفهان است که به این عنوان آبرو میدهد. او همچنین از جایگاه مغفول گردشگری شهری در ایران سخن گفت و اصفهان را، اگرچه بدون آمار دقیق، ولی بهلحاظ ذهنیت عمومی و شناخت، بیتردید قطب گردشگری کشور دانست. دبیر کل مجمع شهرداران آسیایی ابراز امیدواری کرد که این نامگذاری، زمینهساز تلاشهای گستردهتری برای ارتقای گردشگری نهفقط در اصفهان، بلکه در کل کشور شود. او همچنین از فرصتهای همکاری بینالمللی با شهرهایی چون کازان و مسکو و برنامههای آتی همچون نشست گردشگری روسیه در ماه ژوئن سخن گفت و تأکید کرد که باید با استفاده از فرصتهایی نظیر دیپلماسی شهری، از مرزهای محدود سنتی عبور کرد و در سطح منطقهای و بینالمللی، از ظرفیت شهرداریها برای توسعه پایدار گردشگری بهره گرفت.
لزوم تعیین شرح وظایف برای دستگاههای اجرایی ذیربط در قالب شورای سیاستگذاری
در ادامه این نشست مصطفی نباتینژاد، رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان نیز با تأکید بر اهمیت عنوان «پایتخت گردشگری آسیا» برای شهر اصفهان، پیشنهادها و راهکارهایی برای ارتقای جایگاه این شهر در عرصه بینالمللی ارائه کرد. او ضمن قدردانی از توجهات دکتر غلامزاده به ظرفیتهای فرهنگی و اجتماعی اصفهان، به نقشآفرینی این شهر در آیندههای نزدیک اشاره کرد و گفت که امیدوار است شاهد ارتقای مسئولیتهای بینالمللی ایشان باشد.
نباتینژاد در ابتدای سخنان خود بر اهمیت مرکز همایشهای بینالمللی اصفهان تأکید و اظهار کرد: «امروز این مرکز به ظرفیت بالایی برای میزبانی نمایشگاهها و رویدادهای بینالمللی دست یافته است.» او از دیگر دستگاهها، بهویژه وزارتخانههای مرتبط، خواست که نگاه راهبردیتری به فضای گردشگری اصفهان داشته باشند و حمایتهای خود را از برنامههای توسعهمحور این حوزه دریغ نکنند. رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان در ادامه افزود که عنوان «پایتخت گردشگری آسیا» نباید صرفا بهعنوان یک نام نمادین باقی بماند یا محدود به حوزه بینالملل شود؛ بلکه باید آن را بهعنوان یک فرصت و مزیتی راهبردی برای کل کشور و نظام حکمرانی شهری در ایران تلقی کرد. نباتینژاد در این خصوص تأکید کرد: «دبیرخانه این عنوان در تهران مستقر است؛ اما ما باید تلاش کنیم آوازه و اثرگذاری آن در اصفهان و با محوریت ظرفیتهای بومی توسعه یابد.»
یکی از نکات کلیدی سخنان نباتینژاد، لزوم تعیین شرح وظایف مشخص برای دستگاههای اجرایی ذیربط در قالب شورای سیاستگذاری بود. او پیشنهاد داد که هر نهاد براساس حوزه مسئولیت خود باید در این رویداد مشارکت مؤثری داشته باشد. این عضو شورای اسلامی شهر اصفهان به اهمیت نقش چهرههای شاخص فرهنگی، هنری و ورزشی در ترویج گردشگری اصفهان نیز اشاره کرد و گفت: «نهادهایی همچون باشگاه سپاهان، هنرمندان، ورزشکاران و سایر چهرههای فرهنگی میتوانند بهعنوان سفیران غیررسمی گردشگری، در عرصه بینالمللی نقشآفرینی کنند.» در توجه به بخش رسانهای و نقش آن در معرفی اصفهان بهعنوان پایتخت گردشگری شهرهای آسیایی، نباتینژاد تأکید کرد که باید از ظرفیت رسانههای معتبر بینالمللی ، اعم از رسمی و غیررسمی، برای تولید محتوای مناسب و تأثیرگذار استفاده کرد تا روایت اصفهان بهعنوان پایتخت گردشگری آسیا بهدرستی به جهان منتقل شود. او در پایان سخنان خود تصریح کرد که برای بهرهبرداری کامل از این فرصت تاریخی، نیاز است که تمامی بخشهای مرتبط بهطورهماهنگ و با نگاهی جامع و راهبردی به موضوع گردشگری نگاه کنند تا اصفهان بتواند جایگاه ویژهتری در سطح جهانی به دست آورد و در مسیر تحقق اهداف پایتخت گردشگری آسیا در سال ۲۰۲۵ گامهای مؤثری بردارد.
تجار اصفهان پای کار توسعه گردشگری ایستادهاند
امیر کشانی، رئیس اتاق بازرگانی اصفهان نیز در بخشی از این آیین با تأکید بر جایگاه منحصربهفرد اصفهان در ساختار فرهنگی، هنری و تاریخی کشور، گفت: «واقعا جای خوشحالی است که اصفهان بهعنوان شهری مؤثر در توسعه گردشگری ایران شناخته میشود؛ اما معتقدم آنگونه که باید از ظرفیتهای بینالمللی این شهر بهرهبرداری نشده است.»
او با انتقاد از تمرکز بیشازحد تصمیمگیریها در پایتخت، اظهار کرد: «بسیاری از مسائل بهگونهای پیش میرود که گویا تنها تهران مرکز توجه است؛ درحالیکه شناخت جهانی از ایران نباید صرفا محدود به پایتخت باشد. اصفهان ظرفیتهای بینظیری دارد که باید در سطح بینالملل معرفی و تقویت شود.» او با اشاره به تنوع و عمق فرهنگی اصفهان ادامه داد: «اصفهان در حوزه موسیقی، معماری، شعر، سبک زندگی و هنرهای سنتی مثل مینیاتور و مذهب، هویت منحصربهفردی دارد. به قول یکی از اساتید موسیقی، ۶۰درصد موسیقی ایران ریشه در اصفهان دارد.رهبر معظم انقلاب نیز در یکی از دیدارهایشان به غبطهای که نسبت به شکوه مراسم مذهبی اصفهان داشتند، اشاره کردهاند. این نشان میدهد اصفهان نهتنها در فرهنگ، بلکه در دین و آیین هم حرفی برای گفتن دارد.»
کشانی همچنین سبک زندگی اصفهانیها را بخشی از هویت فرهنگی این شهر دانست و تصریح کرد: «در اصفهان از شش صبح زندگی جریان دارد و این یعنی فرهنگ کار، نظم و سبک زندگی فعال. این ارزشها باید معرفی و حفظ شوند. ما نباید جهان را از شناخت این سبک اصفهانی محروم کنیم.» در پایان، رئیس اتاق بازرگانی اصفهان با اعلام حمایت کامل بخش خصوصی از برنامههای توسعهای گفت: «من به نمایندگی از تجار اصفهان اعلام میکنم که با تمام توان در کنار مسئولان برای توسعه کشور و اصفهان ایستادهایم. امیدوارم این مسیر به آیندهای روشن برای همه ما منجر شود.»