«اصفهان‌زیبا» در گفت‌وگو با فعالان حوزه کشاورزی بررسی می‌کند:

فرصت‌های کم‌نظیر گردشگری کشاورزی در اصفهان

اصفهان به دلیل برخورداری از محصولات کشاورزی مختلف همچون  انار، پسته، زعفران، گل‌محمدی ، سیب و بِه و گیاهان دارویی ظرفیت خوبی برای گردشگری کشاورزی دارد.

تاریخ انتشار: 08:42 - سه شنبه 1402/05/24
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
فرصت‌های کم‌نظیر گردشگری کشاورزی در اصفهان

به گزارش اصفهان زیبا؛ اصفهان به دلیل برخورداری از محصولات کشاورزی مختلف همچون  انار، پسته، زعفران، گل‌محمدی ، سیب و بِه و گیاهان دارویی ظرفیت خوبی برای گردشگری کشاورزی دارد. گردشگری کشاورزی اگر در اصفهان رونق پیدا  کند، هم به افزایش تولید محصولات کشاورزی و هم به رونق کارخانه‌ها و توسعه مناطق روستایی کمک می‌کند.

به فعالیت‌هایی که در مزارع و مرتع‌ها صورت می‌گیرد تا به عموم مردم اجازه داده شود برای سرگرمی، تفریح یا با اهدافی همچون آموزش، دیدن و لذت‌بردن از فعالیت‌های روستایی مانند فعالیت‌های تاریخی، کشاورزی، دامداری، جاذبه‌ها و برداشت محصولات به مزارع مراجعه کنند، گردشگری کشاورزی گفته می‌شود.

روستائیان و صاحبان مزارع گردشگران را به مزارع خود دعوت می‌کنند تا از نزدیک شاهد رونق فعالیت‌های کشاورزی و چشم‌انداز مزارع تولیدی باشند.

گردشگران می‌توانند برداشت محصولات مختلف را که گردشگر جذب می‌کنند، از نزدیک ببینند و با دام‌پروری و تولید محصولات لبنی از نزدیک آشنا شوند؛ همچنین فعالیت‌های سرگرم‌کننده‌ای مانند بازدید از مرغداری‌ها، اسب‌سواری و… را  انجام دهند و خرید کنند.

جذابیت فراوری محصولات کشاورزی برای گردشگران

به گفته رئیس بخش تحقیقات اقتصادی‌اجتماعی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، علاوه بر تولید، تبدیل و فراوری محصولات کشاورزی در اصفهان نیز منجر به جذب توریسم می‌شود.

احمد سلیمانی‌پور به «اصفهان‌زیبا» می‌گوید: «گردشگری کشاورزی شاخه‌ای از گردشگری روستایی است.  خانواده‌های گردشگران بیشتر علاقه‌مندند با خانواده‌های روستایی زندگی کنند و برای مدت کوتاهی مثلا اقامت چندشب در این مناطق روستایی درباره فرایندهای کشاورزی، دامداری و زندگی روستائیان در مناطق کشاورزی مطلع شوند؛ به‌عنوان‌مثال، گردشگران یاد می‌گیرند که فراورده‌های لبنی چطور تولید می‌شود و در تولید این محصولات باید چه اصولی رعایت شود؛ ضمن اینکه فرایندهایی مانند زراعت، باغداری، تبدیل و فراوری محصولات زراعی، دامداری، باغی و مرغداری برای گردشگران جالب است و می‌توان روی این فرایندها برای جذب توریسم به این مناطق حساب کرد.»

سلیمانی‌پور خاطرنشان می‌کند: «البته گردشگرانی که به مناطق روستایی وارد می‌شوند، نباید عارضه‌ای برای این مناطق ایجاد کنند و پیامد منفی داشته باشند.»

او تأکید می‌کند: «از آنجایی که تبدیل و تغییر کاربری در مناطق کشاورزی لطمه‌هایی را ایجاد کرده است، باید با برنامه مشخص و حساب‌شده‌ای این اقدامات را انجام داد تا هم شاهد پایداری فرایندهای کشاورزی در این مناطق باشیم و هم به واسطه جذب توریسم، مناطق روستایی رونق پیدا  کنند، افراد این مناطق تمایل به ماندگاری در مناطق روستایی داشته باشند، کوچ نکنند و در کنار آن شاهد گسترش بهره‌برداری از مزارع نیز باشیم.»

رئیس بخش تحقیقات اقتصادی‌اجتماعی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان می‌افزاید: «در این راستا می‌توان سایت‌هایی برای جذب گردشگر کشاورزی راه‌اندازی و به گردشگرانی که به این مناطق مراجعه می‌کنند آموزش‌هایی را ارائه کرد.»

او اذعان می‌کند: «مشارکت در دیدنی‌ها و آموزش‌ها در مناطق کشاورزی منجر به رونق گردشگری کشاورزی می‌شود و رونق گردشگری کشاورزی منجر به توسعه کشاورزی خواهد شد. در کنار آن تبدیل و فراوری محصولات کشاورزی نیز توسعه می‌یابد و بازار جدیدی برای محصولات کشاورزی ایجاد می‌شود.»

ظرفیت‌های کاشان، سمیرم و خمینی‌شهر در تولید محصولات کشاورزی

سلیمانی‌پور بیان می‌کند: «استان اصفهان ظرفیت مناسبی در حوزه محصولات کشاورزی برای جذب گردشگر دارد. گلستان‌هایی که در فصل بهار کاشان وجود دارد و گلابی که از گل این گلستان‌ها به دست می‌آید، ظرفیت مناسبی برای جذب توریسم دارد؛ ضمن اینکه در این منطقه بعد از اتمام فرایند گلاب‌گیری‌ها روی اسانس‌گیری از گیاهان دارویی نیز کار می‌شود و گردشگران برای بازدید از تبدیل و فرآوری این محصولات می‌توانند مراجعه کنند و همچنین با خرید از بازار مستقیم عرضه این محصولات می‌توانند به درآمدزایی این مناطق کمک کنند.»

او می‌افزاید: «ضمن اینکه این فرایندها برای گردشگران لذت‌بخش است و منجر به رونق توریسم کشاورزی می‌شود، برای تولیدکنندگان نیز صرفه اقتصادی دارد و تولیدکنندگان مانند کارگاه‌ها و کارخانه‌ها می‌توانند از محصولاتی که به گردشگران می‌فروشند نفع ببرند.»

سلیمانی‌پور خاطرنشان می‌کند: «وقتی گردشگر به مناطق روستایی و مناطقی که ظرفیت‌های کشاورزی مناسبی برای جذب توریسم دارند وارد می‌شود، بوم‌گردی‌ها و مهمان‌سراها و فضاهای سنتی به‌منظور صرف ناهار و صبحانه و شام در این مناطق نیز رونق پیدا می‌کنند. یکی از مناطقی که می‌توان روی راه‌اندازی بوم‌گردی برای جذب گردشگر کشاوزی روی آن حساب کرد، منطقه سمیرم است؛ چون هم شرایط اقلیمی مناسبی دارد و هم سیب این منطقه به لحاظ طعم و مزه مناسب است؛ بنابراین اگر بوم‌گردی‌ها در منطقه سمیرم راه‌اندازی شود، بازار این محصول رونق پیدا خواهد کرد.»

او می‌گوید: «فرآوری سیب و محصولاتی که از فرآوری این محصول به دست می‌آید، مانند سرکه سیب نیز برای گردشگران جذابیت دارد. برای گردشگران جذابیت دارد که از محل مستقیم تولید، محصولات کشاورزی را خریداری بکنند و از لحاظ اقتصادی نیز برایشان به‌صرفه‌تر است؛ چون با قیمت مناسب‌تری خریداری می‌کنند.»

سلیمانی‌پور تصریح می‌کند:«محصولات زعفران نیز درخمینی‌شهر اصفهان می‌تواند منجر به رونق گردشگری کشاورزی در این منطقه شود یا عسل خوانسار در رقابت با بسیاری از محصولات مشابه مناسب‌تر است؛ همچنین پرورش ماهیان زینتی در خمینی‌شهر بستر مناسبی برای جذب توریسم است یا شب‌بو که نزدیک شب عید در اصفهان به بازار عرضه می‌شود، فرصت‌های خوبی برای جذب گردشگر و درآمدزایی از این محل به حساب می‌آیند.»

عضو مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان اظهار می‌کند: «یکی از متغیرهای اثرگذار برای جذب توریسم در مناطق کشاورزی فراهم‌کردن امکانات اقامتی است؛ یعنی اگر قرار باشد در شهرستان‌ها گردشگری کشاورزی را رونق داد، باید روی امکانات اقامتی در این مناطق کار شود؛ البته باید به این نکته توجه کرد که اقامتگاه‌های این مناطق می‌تواند به لحاظ مهندسی همان ساختمان‌های سنتی روستایی باشد؛ ولی اصولی مانند شیک‌بودن، مرتب‌بودن و اصول بهداشتی این اقامتگاه‌ها باید رعایت شود تا تفرجگاه‌های توریستی در مناطق روستایی شکل بگیرند.»

انار، پسته، زعفران و  گل‌محمدی گردشگر جذب می‌کنند

فروزان آقابزرگی، یکی از صادرکنندگان محصولات کشاورزی اصفهان، نیز درباره محصولات مزیت‌دار اصفهان برای جذب توریسم به «اصفهان‌زیبا» می‌گوید: «سیب سمیرم از محصولاتی است که به جذب گردشگر کمک می‌کند. برخی مناطق کشت سیب نزدیک آبشار واقع شده و منجر به جذب توریسم در این مناطق می‌شود؛ علاوه براین در منطقه کاشان نیز به دلیل کشت گل محمدی و تولید گلاب بسیاری از آژانس‌های مسافربری راغب هستند که توریسم‌ها را به این مناطق ببرند که به رونق گردشگری در استان کمک می‌کند.»

آقابزرگی خاطرنشان می‌کند: «گل زعفران به‌دلیل زیبایی که دارد برای گردشگران جذابیت داشته است. این محصول بیشتر در منطقه ازان میمه کشت می‌شود و می‌توان گردشگران را برای بازدید به این منطقه برد.»

او خاطرنشان می‌کند: «در آران و بیدگل نیز بیشتر کشت پسته رایج است که ظرفیت خوبی برای جذب گردشگر دارد. در فصل انار نیز از زمان گل‌دهی درختان انار تا زمانی که میوه انار به ثمر می‌نشیند، می‌توان گردشگران را برای بازدید دعوت کرد. از آنجایی که دو شهرستان شهرضا و سمیرم نزدیک به همدیگر هستند، انار شهرضا و سیب سمیرم بسترهای مناسبی را برای جذب گردشگر به این مناطق فراهم می‌کنند.»

این صادرکننده محصولات کشاورزی اذعان می‌کند: «از آنجایی که اصفهان اقلیم‌های مختلفی دارد و شامل مناطق گرمسیری و سردسیری می‌شود، هر کدام از این مناطق برای گردشگران جذابیت دارند و می‌توان در هر فصل سال گردشگران را به این مناطق جذب کرد تا با بازدید از این مناطق و محصولات کشاورزی‌اش به رونق گردشگری و درآمدزایی این مناطق کمک کرد.»

او می‌گوید: «گردشگران چون به طور مستقیم محصولات کشاورزی را از این مناطق خریداری می‌کنند، به رونق درآمدزایی این مناطق کمک می‌کنند؛ ضمن اینکه با فراوری محصولاتی همچون انار و تبدیل آن به رب انار و فراوری سیب و تبدیل آن به سرکه سیب، می‌توان گردشگران بیشتری را جذب کرد.»

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاه‌ها
  1. Avatar photo داریوش گفته :

    چرا آقای سلیمانی پور میگه کاشان اما بعد در ادامه میگه خمینی شهر اصفهان.
    خمینی شهر شهرستان جدایی هست مثل کاشان. نیازی نیست کلمه اصفهان در ادامه اش بیاد.

دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

2 × پنج =