دانستنی روز:

افسردگی ارتباط زیادی با غذای شما دارد

آنچه می‌خوریم، علاوه بر سلامت جسم، بر سلامت روان نیز اثر دارد. تحقیقات متعدد نیز نشان می‌دهد بین غذای مصرفی و خطر ابتلا به افسردگی، ارتباط وجود دارد.

تاریخ انتشار: 13:17 - شنبه 1402/06/4
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
افسردگی ارتباط زیادی با غذای شما دارد

به گزارش اصفهان زیبا؛ آنچه می‌خوریم، علاوه بر سلامت جسم، بر سلامت روان نیز اثر دارد. تحقیقات متعدد نیز نشان می‌دهد بین غذای مصرفی و خطر ابتلا به افسردگی، ارتباط وجود دارد. این، نظر دکتر بهنام یوسفیان، محقق طب سنتی و استاد گروه گیاهان دارویی دانشگاه آزاد(واحد شهرضا) است که در ادامه توضیح می‌دهد.

بر اساس مطالعات، یک رژیم غذایی که شامل مصرف زیاد میوه، سبزیجات، غلات کامل، ماهی، روغن زیتون، لبنیات کم‌چرب و آنتی‌اکسیدان‌ها و مصرف کم غذاهای حیوانی می‌شود، با کاهش خطر افسردگی مرتبط است.

در مقابل، یک الگوی غذایی با مصرف زیاد گوشت قرمز و یا گوشت‌های فرآوری شده، غلات تصفیه شده، شیرینی‌جات، محصولات لبنی پرچرب و مصرف کم میوه‌ها و سبزیجات با افزایش خطر افسردگی مرتبط است.

شواهد نشان می‌دهد انتخاب‌های غذایی درست و سالم می‌تواند علائم و نشانه‌های افسردگی را بهبود بخشد.

برای آگاهی از نحوه اثرگذاری رژیم غذایی بر سلامت روان می‌توان گفت؛ حدود یک چهارم از افراد مبتلا به بیماری‌های عصبی و روانی مانند افسردگی، بیشتر دچار التهاب می‌شوند.

علل مختلفی در این زمینه نقش دارند؛ از جمله عوامل استرس‌زا مانند مشکلات زندگی، عدم تحرک بدنی و استعمال سیگار.

طبق تحقیقات، رژیم‌های غذایی سالم دارای خواص ضد التهابی هستند که به نوعی می‌توانند بر افسردگی و سایر علائم آن اثر بگذارند. پلی‌فنول‌هایی مانند کاکائو و کورکومین دارای اثرات ضد التهابی هستند.

اما، ارتباط بین افسردگی و چاقی پیچیده است و تحقیقات در این زمینه همچنان ادامه دارد. البته بر اساس تحقیقات باید گفت؛ افراد چاق، ۵۵ درصد بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی هستند. همچنین، در افراد چاق، سطوح بالاتری از التهاب هم وجود دارد که ارتباط دیگری با افسردگی را رقم می‌زند.

مکانیسم‌های روانی اجتماعی

رژیم غذایی، مسئول اثرات مختلف روانی و اجتماعی از جمله چاقی عصبی و افسردگی است. به عنوان مثال، اظهارنظرهای منفی در رابطه با سلامت روان یا اضافه‌وزن می‌تواند سطح کورتیزول را بالا ببرد.

این شرایط همچنین باعث کاهش عزت نفس، تشدید علائم افسردگی و تشویق به عادات غذایی ناسالم می‌شود. این چرخه منفی‌نگری، تشخیص عامل محرک را سخت می‌کند.

از دیگر اثرهای رژیم غذایی بر افسردگی، می‌توان به تغییرهای ناشی از استرس روده اشاره کرد. تحقیقات نشان می‌دهد که میکروبیوتای روده می‌تواند بر عملکرد شناختی، خلق‌وخو و شرایط عصبی افراد تأثیر بگذارد.

از آنجا که میکروبیوم روده، اولین سیستمی است که با غذا در تعامل است، ممکن است بر سایر علل افسردگی مانند التهاب نیز تأثیر بگذارد.

توصیه

به نظر می‌رسد غذاهای غنی از پری‌بیوتیک‌ها و پروبیوتیک‌ها باعث کاهش تغییرهای ناشی از استرس در روده و بهبود علائم افسردگی ‌شوند.

مواد غذایی تخمیرشده مانند ماست از منابع پروبیوتیک هستند. پری‌بیوتیک‌ها هم در طیف وسیعی از میوه‌ها و سبزیجات وجود دارند.

بسیاری از علائم اصلی افسردگی، مانند خستگی و زوال حافظه، ناشی از اختلال در عملکرد میتوکندری هستند که تغذیه نامناسب هم در بروز این شرایط نقش دارد.

 بر اساس مطالعات، کاهش کالری دریافتی و مصرف غذاهای حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها و پلی‌فنول‌ها در این راستا اثرات مفیدی دارند و به جلوگیری از بروز اختلال در عملکرد میتوکندری کمک می‌کنند.

رژیم غذایی مناسب برای کنترل افسردگی شامل غذاهای سالم مانند: میوه‌ها، غلات و سبزیجات است.

سعی کنید میوه‌ها و سبزیجات بیشتری بخورید. غلات کامل، دانه‌ها و آجیل‌ها، همراه با برخی پروتئین‌های بدون چربی مانند ماهی و ماست جزو بهترین مواردی هستند که هم برای سلامت جسم و هم سلامت روان مفید هستنند.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

14 − 9 =