قیمت مرغ چه زمانی آرام میگیرد؟
قیمت با عرضه و تقاضا رابطه دارد؛ وقتی تولید کاهش پیدا کند، یعنی عرضه کم میشود و قیمت افزایش پیدا میکند. با این حال میتوان با مدیریت جلوی نوسانات شدید را گرفت.
چرا تولید مرغ کاهش پیدا کند؟
ما هر ماه یک مشکل جدید داریم و در نتیجه این مشکلات هزینههای تولید افزایش مییابد. یک ماه جوجه گران میشود، ماه دیگر کرایهها را 30 درصد افزایش میدهند و سپس نرخ مصوب نهادهها بالا میرود. این چرخه مدام در حال تکرار است.
بسیاری همکاران شما نسبت به قیمت و شرایط بازار جوجه شاکیاند.
قیمت مصوب جوجه چهار هزار و 200 تومان است؛ ولی به تازگی ما جوجه را با قیمتی بیش از 9 هزار تومان خریدهایم. به همین دلیل مجبوریم جوجهریزی را کاهش دهیم.
چرا قیمت جوجه تا این حد افزایش پیدا کرد؟
هم تولید جوجه در کشور کاهش یافته است و هم هیچگونه نظارت و پیگیری در بازار جوجه صورت نگرفت.
برای کنترل قیمت جوجه پیگیری انجام دادید؟
بله، تمام انجمنهای ما اعتراض کردند. ما توقع داشتیم نهادهای نظارتی قیمت جوجه را کنترل کنند ولی کوتاهی کردند. نهادهای نظارتی، تنظیم بازار و متولیان تولید باید پاسخ بدهند چرا جوجهای که قیمت مصوب آن چهار هزار و 200 تومان است را به ما بالای 9 هزار تومان میفروشند؟ اگر این کوتاهی نیست پس چه نام دارد؟
درست است که گفته میشود جوجهها را قاچاق میکنند؟
وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد بخشی از جوجه به کشورهای همسایه قاچاق میشود.
جوجه قاچاق در آن طرف مرزها چقدر فروخته میشود؟
شنیده شده جوجه را در مرزهای کردستان عراق تا 11 هزار تومان میخرند.
قیمت نهادهها چه وضعیتی دارند؟
قیمت نهادهها به صورت رسمی افزایش یافته است. ضمن اینکه در طول یک ماه گذشته تأمین بهموقع نهادهها نیز با مشکل مواجه شده است.
با این اوصاف قیمت تمام شده هر کیلوگرم مرغ چقدر است؟
قیمت تمامشده مرغ زنده برای ما بین کیلویی 20 تا 21 هزار تومان است.
و در کشتارگاهها با چه قیمتی میفروشید؟
مرغ زنده با قیمت کیلویی 17 هزار و 100 تومان وارد کشتارگاهها میشود.
با این اوصاف آیا مرغداران گوشتی اصفهان درخواست افزایش قیمتها را دارند؟
تولیدکنندگان مرغ گوشتی خواهان ثبات هزینهها هستند تا قیمت مرغ هم برای مصرفکننده و هم برای تولیدکننده ثابت باشد. نوسانات قیمت مرغ هم برای مصرفکننده و هم برای تولیدکننده سنگین است. وقتی قیمت نهادهها افزایش پیدا میکند، ما هم مجبوریم برای افزایش قیمتها درخواست دهیم. ما دوست داریم مرغ را با بهترین کیفیت و کمترین قیمت به دست مصرفکننده برسد تا تقاضا افزایش پیدا کند. اگر قیمت مرغ بالاتر برود، تقاضای مصرفکننده سرکوب میشود.
چه پیشنهادی دارید؟
ما بارها به مسئولان پیشنهاد دادهایم نهادهها و تمام مواد مصرفی را با قیمت مشخصی به ما بفروشند و سپس مرغ را با قیمت مشخصی خرید تضمینی کنند تا مصرفکننده آسیبی نبیند، نه اینکه جوجه را چند برابر قیمت مصوب به ما بفروشند و تعهد کتبی بگیرند که مرغ گرم را حتما به قیمت 17 هزار و 100 تومان بفروشید.
تعهد کتبی؟
بله، باید برای جوجهریزی انواع و اقسام تعهدها را بدهیم. قبل از جوجهریزی از ما چک سفیدامضا میگیرند تا وقتی مرغ آماده شد بیشتر از کیلویی 17 هزار و 100 تومان نفروشیم.
کشتارگاهها نیز اجازه خرید با قیمت بالاتر ندارند؟
خیر، هر زمانی مرغ آماده بود ما اعلام میکنیم و روز بعد برای جمع آوری به قیمت کیلویی 17 هزار و 100 تومان میآیند.
چقدر سختگیری برای اجرای این قانون وجود دارد؟
مورد داشتیم در واحدهای بزرگ 40هزار قطعهای ما پایان دوره تأیید نشده است؛ زیرا 45 قطعه مرغ کمتر تحویل دادهاند. چرا سختگیری روی تولیدکنندگان مرغ گوشتی تا این حد وجود دارد؟ از ما تعهدات سنگین مثل چک سفیدامضا میگیرند، ولی روی سایر نهادها مانند جوجه یک روزه یا همین کرایه بار توجهی ندارند.
کرایه هم افزایش داشت.
امسال کرایهها نزدیک به 30 درصد افزایش پیدا کرد. شما قضاوت کنید: کرایه 30 درصد گران شد، جوجه را به جای چهار هزار و 200 تومان با قیمتی بالای 9 هزار تومان فروختند، نهادهها مانند ذرت و سویا را خودشان گران کردند و سپس به ما میگویند مرغ را گرانتر نفروش! اگر بنا به نظارت است، باید صفر تا صد این زنجیره تعهد داشته باشند نه فقط حلقه آخر تولید.
با توجه به افزایش هزینهها، به نظر شما مرغ گران میشود؟
تا پایان انتخابات بعید است ولی پس از انتخابات احتمالا افزایش قیمت رسمی داشته باشیم.
وضعیت تولید برای بعد از انتخابات چگونه است؟
کاهش تولید داشتهایم و پیشبینی میکنیم عرضه به بازار برای مدتی کم شود.
به نظر شما انتخابات آینده در صنعت مرغداری مؤثر است؟ با توجه به کاندیدها آیا انتظار بهبود این شرایط را دارید؟
بستر تولید نیاز به آرامش دارد و آرامش به سیاستهای کلی کشور باز میگردد. باید دید سیاستهای کلان کشوری چگونه خواهد بود. در غیر این صورت با یک جابهجایی مشکل تولید حل نخواهد شد. تاکنون کاندیداها برنامه مشخصی برای وضعیت تولید کشور ارائه ندادهاند.
چـــه پیــشنـــهــادی بــرای رئیسجمهور بعدی دارید؟
باید دیدگاه نسبت به تولید تغییر کند.
چند سال قبل از صادرات مرغ داخلی اخباری منتشر میشد و حالا همکاران شما مرتب از کاهش تولید میگویند.
مرغداران داخلی میتوانند سالانه سهونیم میلیون تن مرغ تولید کنند و از این میزان یک میلیون تن بیشتر از نیاز داخلی است. ما میتوانیم مازاد تولید را به کشورهای همسایه مانند عربستان، کویت، امارات و قطر صادر کنیم. ما میتوانیم سالانه تا چهار میلیارد دلار ارزآوری داشته باشیم، اگر دولت بعدی از تولیدکننده حمایت کند.
از صادرات مرغ میفرمایید درحالی که قرار بر واردات 120 هزار تنی مرغ به کشور است.
جای تأسف است، وقتی در کشور توان تولید مرغ را داریم، باید ببینیم چه شد که حالا باید مرغ وارد کنیم؟ باید پاسخ بدهند چرا مرغداریها خالی است؟ چرا مرغدار ما بیکار است؟ و از آن طرف واردات مرغ داشته باشیم.
به نظر شما چرا؟
امروز دعوا سر این است که چرا مثلا الف مرغ را وارد کرد؟ چرا اجازه واردات به ب ندادیم؟ اصلا به این نپرداختند که چرا ما مجبور به واردات مرغ شدیم؟ بررسی نکردند وقتی ما توانایی تولید مرغ را داریم چرا مجبور به واردات آن شدهایم؟