به گزارش اصفهان زیبا؛ این روزها در بستر فضای مجازی میان پیامهای مختلف و گروههای متنوع یک بیانیه از دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد به چشم میخورد.
در این بیانیه که توسط هیئت مؤسس مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد نوشته و منتشر شده، چنین آمده است.
«در شرایطی که طبق اصول مسلم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، فعالیت سیاسی و تشکلیابی از حقوق بدیهی دانشجویان به شمار میآید و طبق آییننامه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص تشکلهای اسلامی دانشگاهیان، همچنین طبق ماده ۱۱ آییننامه اجرایی توسعه، تسهیل و ارتقای فعالیتهای تشکلهای اسلامی دانشگاهیان هیئت نظارت میبایست ظرف مدت ۱۵ روز کاری نسبت به اعلام رأی خود درخصوص صدور موافقت اصولی به متقاضیان تأسیس بهصورت کتبی اعلام نظر بنماید، باکمال تأسف و نگرانی، هیئت مؤسس مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد پس از گذشت بیش از یک سال پیگیری، همچنان با سکوت، تخلف و سنگاندازی آشکار مسئولان دانشگاه مواجه است. درحالیکه این مجمع، تمام مراحل قانونی را از نگارش اساسنامه و پیگیری حضوری و کتبی با اعضای هیئت نظارت طی کرده بود، روند صدور موافقتنامه اصولی با تأخیر مواجه شد و نهایتا، بدون ارائه هیچ پاسخ مکتوب رسمی، از سوی ریاست دانشگاه متوقف شد. این در حالی است که طبق ماده ۱۱ آییننامه مذکور، هیئت نظارت موظف است حداکثر ظرف مدت دوهفته پس از دریافت درخواست، نظر رسمی خود را بهصورت کتبی ابلاغ کند؛ موضوعی که بهصورت آشکار نقض شد. همچنین ریاست دانشگاه در جلسات حضوری با اعضای هیئت مؤسس، صراحتا تأکید کرده است که امکان حمایت مالی و اداری از چنین تشکلی وجود ندارد و از ما خواسته شد “قید فعالیت را بزنیم”. این رویکرد نهتنها در تضاد با مسئولیتهای قانونی مدیریت دانشگاه قرار دارد؛ بلکه نشانهای روشن از اراده فردی برای بایکوتکردن صداهای مستقل دانشجویی است. از سوی دیگر، ما شاهد بودیم که همین دانشگاه در فرایندهایی غیردموکراتیک، در انتخاب و انتصاب اعضای تشکلهای موجود نیز مداخله مستقیم کرده؛ گویی قرار است تنها صدای موردتأیید مدیریت، صدای رسمی دانشگاه باشد. سخنرانی دبیر اتحادیه عدالتخواه در دیدار رمضانی محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی که پیشتر در کانال عدالتخواه بارگذاری شد، تنها یک ادعا نیست؛ بلکه نمونه واقعی آن در دانشگاه آزاد نجفآباد وجود دارد و جریانهای قدرت مانع تشکلیابی دانشجویان میشوند و این نشانه روشنی از آن است که این تخلفات، نه شخصی و موردی، بلکه به یکروال نگرانکننده بدل شدهاند و سؤال اینجاست که چرا نهاد رهبری دانشگاه آزاد نجفآباد تا شکلگیری و ثبت نهایی تشکلها حمایت قاطعانه نمیکند؛ وقتی مقام معظم رهبری وظیفه نهاد نمایندگی را اینگونه پیوسته مشخص فرمودهاند: ” لُبّ انتظار ما از جریان دانشجویی، عدالتخواهی است”؟ انتظار میرود نهاد نمایندگی دانشگاه آزاد نجفآباد طبق قانون پاسخگو باشد. ما اعضای هیئت مؤسس مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه آزاد نجفآباد، با استناد به قانون، خواهان تحقق بدیهیترین حق دانشجویی، یعنی فعالیت تشکیلاتی هستیم. باور داریم که عدالتخواهی در دانشگاه آغاز میشود و اگر در همین بستر خفه شود، دیگر چگونه میتوان از مسئولان توقع اصلاح و پاسخگویی داشت؟ ما سکوت نخواهیم کرد. از هیئت محترم نظارت بر تشکلهای اسلامی سازمان مرکزی خواستار بررسی فوری تخلفات صورتگرفته، پاسخگویی مکتوب رسمی هیئت نظارت (دانشگاه آزاد نجفآباد) و صدور مجوزهای مربوط بهصورت مکتوب، طبق قانون هستیم. دانشگاه را نه میدان سیاستزدگی که بستر رشد آزاداندیشی و عدالتطلبی میدانیم.»
وجود دو تشکل برای 40 هزار دانشجو مناسب و کافی نیست
برای آگاهی از مشکل ایجادشده با حمیدرضا محمدی، نماینده هیئت مؤسس مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد گفتوگو کردیم.
پس از سلام و احوالپرسی از او درخواست کردم هدفی را که سبب تشکیل این تشکل شده بیان کند و بگوید چرا برای تأسیس این تشکل دست از تلاش برنداشتند و مقابل نظر مخالف مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد ایستادند؟ در پاسخ میگوید:
«دانشگاه آزاد نجفآباد 40هزار دانشجو دارد و هر تشکل ظرفیتهای محدودی دارد؛ بنابراین ما باید انواع تشکلهای موجود را در دانشگاه فعال کنیم تا همه دانشجویان امکان فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی و… داشته باشند و در برنامههای مختلف شرکت کنند.
وجود دو تشکل برای 40هزار دانشجو مناسب و کافی نیست. دلیل دوم ما برای تشکیل این تشکل این است که دو تشکل جامعه اسلامی و انجمن اسلامی رویکرد حزبی دارند و ما خواستیم با تشکیل این تشکل یک رویکرد غیرحزبی داشته باشیم و فضای دانشگاه را متنوع کند.»
واکنش غیراصولی رئیس و معاون دانشگاه با دانشجویان
محمدی سپس شروع به روایت داستان تلاشهای پیدرپی خود و چند دانشجوی دیگر در راستای تأسیس تشکل میکند:
«پنج دانشجوی حقوق هستیم که درخواست مکتوب برای تشکیل تشکل مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد را به معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه دادیم.
تأییدیه اولیه، موافقت اصولی و مجوز فعالیت محدود را هم بهصورت شفاهی دریافت و برنامه بازدید از مجلس را بهصورت مشترک با بسیج دانشجویی دانشگاه برگزار کردیم.
پس از دریافت مجوز اساسنامه تشکل را بهصورت مجازی و مکتوب برای معاونت فرهنگی و دانشجویی ارسال کردیم. برای ریاست دانشگاه هم در هشتم آبان ماه 1403 درخواست بررسی اساسنامه و پاسخگویی نسبت به روند تشکل را ارسال کردیم.
پس از پیگیریهای مکرر از مسئولان مربوط، به هیچ جوابی نرسیدیم و تصمیم گرفتیم با فرید نعیمی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد گفتوگو کنیم. او در پاسخ به چرایی عدمپاسخگویی به ما گفت که فعلا قید فعالیتکردن را بزنید. تشکل شما نیازمند دفتر، بودجه، امکانات و… است.
به نعیمی گفتیم شما طبق قانون باید پس از 15روز به ما اعلام کنید که با تأسیس تشکل موافقت شده است یا خیر. اگر هم با ایجاد و فعالیت تشکل در دانشگاه موافق نیستید علت مخالفتکردن خود را بیان کنید.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد در پاسخ به ما گفت که اعضای هیئت نظارت امضاهای خود را پس گرفتند.
من بههیچعنوان پاسخ مکتوبی به شما نمیدهم! نمیدانم چرا! درصورتیکه از لحاظ قانونی امکان پسگرفتن امضا وجود ندارد. رئیس دانشگاه گفت امکانش هست امضاها را پس گرفته باشند؟
تصمیم گرفتیم بررسی کنیم که آیا واقعا امضاها پس گرفته شده یا فقط به ما گفته شده که پس گرفتیم. پس از پرسوجوکردن از رئیس نهاد رهبری و نماینده رئیس دانشگاههای آزاد کشور، متوجه شدیم امضا را پس نگرفتهاند.
دوباره به رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد مراجعه کردیم و گفتیم که کسی امضا را پس نگرفته است. نعیمی صحبت خودش را عوض کرد و گفت: بله کسی امضا را پس نگرفته است؛ سپس به ما نگاه کرد و شروع کرد به خندیدن!»
نماینده هیئت مؤسس مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد در ادامه میافزاید:
«نمیدانم تأکید ریاست دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد بر اینکه ما برای تأسیس تشکل صبر کنیم چیست؟
از طرفی، اینکه میگوید بودجه نداریم درست نیست؛ چراکه دانشگاهی با 40 هزار دانشجو ردیف بودجه فرهنگی و درآمد مالی خوبی دارد.
بنابراین ما دانشجویان بهانهای را که رئیس دانشگاه بیان کرد نمیتوانیم بپذیریم. اکنون نزدیک به یک سال است پاسخی از مسئولان دانشگاه دریافت نکردیم.
به علیاکبر حسینرضا، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد گفتیم، ما دانشجوی حقوق هستیم و با زبان قانون از شما درخواست میکنیم پاسخ ما را بدهید.
او در پاسخ بیان کرد: ادبیات شما درست نیست. اگر شما با زبان حقوق صحبت میکنید و پاسخ میخواهید من با زبان بیزبانی به شما میگویم با هرکسی میخواهید صحبت کنید، به هرکسی هر چیزی میخواهید بگویید و هر کاری که دلتان میخواهد انجام دهید.
دوباره به او گفتیم لطفا طبق قانون پاسخگوی ما باشید؛ اما پاسخگو نبودند. در انتها گفتیم موضوع را با مسئولان مربوط در میان میگذاریم و به رسانهها نیز اطلاع میدهیم. او هم گفت: هر کاری دوست دارید انجام دهید!»
برای رسیدن به فعالیت دانشجویی باید هفتخان رستم را طی کنید!
صحبتهای نماینده هیئت مؤسس مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد درباره رفتارهایی که مسئولان دانشگاه با آنها داشتند سبب شد بپرسم آیا دانشجویان برای انجام فعالیتهای دانشجویی باید پروسه سختی را طی کنند؟ او در پاسخ تصریح میکند:
«به دبیر شورای تعاملی دانشگاه به بهانه مشکلات امنیتی اجازه تأسیس رسانه ندادند.
دبیرهای ادوار گذشته جامعه اسلامی هم در گفتوگویی که با هم داشتیم از ابتدای شروع فعالیت تشکلشان اجازه ورود به جلسات شورای فرهنگی را نداشتند و پس از پیگیری از اتحادیه به آنها اجازه دادند در جلسههای شورای فرهنگی حضور داشته باشند.
دانشگاه ما برای ثبت و فعالیت تشکلهای دانشجویی کمی مانعتراشی میکند. روند تأسیس جامعه اسلامی هم خیلی طولانی بود و دوستان من تا زمان ثبت و شروع فعالیت خیلی سختی کشیدند و اکنون یک تشکل فعال هستند.»
او در ادامه اقدامهای خودشان را هم تشریح میکند: «ما هم تاکنون با اسدالله بیات، سرپرست اداره کل تشکلهای اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی مسئله را بیان کردیم تا پیگیری کند. او به ما قول داد در جلسههای حضوری که در اردیبهشتماه دارد موضوع را بررسی کند. همچنین بیانیه نوشتیم و با خبرگزاریها هم موضوع را مطرح کردیم.»
دانشگاه پذیرنده اشتباه خود
محمدحسن قیصریان، نماینده ریاست دانشگاه در هیئت نظارت بر تشکلهای دانشجویی واحد نجفآباد اصفهان،در گفتوگو با «اصفهان زیبا» دلیل مشکل ایجادشده را اینگونه بیان میکند:
«در جلسه هیئت نظارت من، رئیس نهاد رهبری و رئیس دانشگاه حضور دارد. در جلسهای که برای این تشکل برگزار کردیم فقط من و رئیس نهاد رهبری حضور داشتیم و هر دو رأی به تأسیس این تشکل دادیم.
در بازه زمانی که رئیس دانشگاه خواستند صورتجلسه را امضا کنند، یکی از اعضای هیئت مؤسس مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد در دانشگاه با یک دانشجو درگیر میشود و دعوا میکند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد نیز باتوجهبه اتفاق رخداده گفته این فرد صلاحیت ندارد و با تشکیل این تشکل مخالفت میکند. از طرفی چون دو تشکل فعال داشتیم، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد بیان کرد که نیازی به وجود این تشکل نیست.»
زمانی که از او سؤال میکنم درگیری در چه تاریخی اتفاق افتاده، میگوید که این اتفاق پس از زمان قانونی تعیینشده برای پاسخگویی مکتوب به اعضا رخداده است.
از طرفی، به این نکته اشاره میکند که عدم پاسخگویی به اعضا در زمان تعیینشده کاری اشتباه از طرف دانشگاه
بوده است.
مسئولان دانشگاه بهانههای غیرموجه میآورند
محمدی پس از شنیدن صحبتهای قیصریان میگوید:
«دعوای صورتگرفته دوماه پس از تاریخی که باید به ما پاسخ مکتوب داده میشد رخداده و دانشگاه این اتفاق را یک بهانه برای مخالفت خود میداند.
مزاحمتها و تخلفات دانشجویی را که با او دعوا شکل گرفت به حراست اطلاع داده بودیم؛ اما عدم رسیدگی حراست سبب شد این درگیری اتفاق بیفتد. برای درگیری رخداده باید کمیته انضباطی تشکیل شود تا مقصر مشخص شود و تا زمانی که مقصر مشخص نشود نمیتوانند چنین رفتاری با ما داشته باشند.
طبق بند (ب) اصل3 آییننامه دانشگاه آزاد، دانشجو تا زمان اثبات تخلف و قطعیت حکم انضباطی از همه امتیازهای دانشجویی برخوردار است. درنتیجه تا مشخصنشدن فرد متخلف نمیتوانند این اتفاق را دلیل لغو فعالیت تشکل بیان کنند.
دانشجویی که یکی از اعضای تشکل با او درگیر شده، سابقه کمیته انضباطی دارد و با اساتید و سایر دانشجویان هم درگذشته درگیر شده است.
اگر تخلف یکی از اعضای هیئت مؤسس مشخص شود، نباید دانشگاه را از داشتن یک تشکل محروم کرد.
پنجنفر عضو هیئت مؤسس هستند و طبق آییننامه حدنصاب را حفظ کردیم و باید درخواست پیگیری شود؛ چراکه با حذف یک یا دو عضو هم طبق قانون تشکل میتواند تأسیس شود و برنامههای خود را اجرایی کند.»
پس از گفتوگو با قیصریان، از معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد درخواست کردم دررابطه با مشکل ایجادشده با ما گفتوگو کند؛ اما پس از پیگیریهای مکرر او حاضر به پاسخگویی نبود.
مهمی که بیاهمیتش کردند
کار تشکیلاتی در دانشگاهها به دلایل متعدد امری لازم است.
ضرورت فعالیت اجتماعی دانشجویان در زمینههای مختلف فرهنگی و سیاسی، لزوم استفاده از راهکارهای مؤثر در این زمینه، همچنین تأکید آموزههای اسلامی و سیره بزرگان دین بر همیاری و تعاون و استفاده از خرد جمعی، مشورت و تواناییهای مختلف افراد در جهت تحقق اهداف، از جمله دلایلی است که ضرورت کار تشکیلاتی را اثبات میکند.
حالا نمیدانم چرا باید با راهاندازی یک تشکل دانشجویی مخالفت شود و چرا مسئولان امر به مخالفت صورتگرفته رسیدگی نکنند؟