به گزارش اصفهان زیبا؛ فصل بهار بسیار زیبا و دلپذیر است؛ با وجود این، برخی از افراد حساسیتهایی دارند که این زیبایی را در نظرشان کمرنگ میکند. در عین حال ترفندهایی برای پیشگیری و درمان هست که زهرا آقانوری، پزشک متخصص طبسنتی به آنها اشاره میکند.
در طبسنتی ایرانی، آلرژی بهاری که معمولا با عطسه، خارش، آبریزش بینی و حساسیتهای فصلی همراه است، بهعنوان نشانهای از عدم تعادل بدن در مواجهه با تغییرات فصلی شناخته میشود. در این بین طب سنتی کارآمد است و هدف از بهکارگیری آن، کنترل علائم، بازگرداندن تعادل به بدن و تقویت سیستم ایمنی است.
علت آلرژی بهاره از منظر طب سنتی
در طب سنتی، فصل بهار به طبیعت گرم و تر نزدیک است و باعث غلبه گرمی و رطوبت در بدن میشود. اگر بدن دچار تجمع خلطهای ناسالم یا اشکال در سیستم دفاعی باشد، واکنشهای آلرژیک ممکن است بیشتر شود؛ از این رو پاکسازی بدن و مدیریت خلطهای اضافی بدن یکی از اولویتهای درمان بهشمار میرود.
راهکارهای کنترل و درمان
پاکسازی بدن (تنقیه): یکی از روشهای اصلی در طب سنتی برای کاهش حساسیتها، پاکسازی بدن از خلطهای اضافی است. این کار با استفاده از گیاهان دارویی یا تنظیم رژیم غذایی و انواع خونگیری مانند حجامت انجام میشود.
راهکارهای کنترل و درمان با گیاهان پیشنهادی
عناب: این گیاه با خاصیت ضدالتهابی و تنظیمکننده سیستم ایمنی، برای کاهش علائم آلرژی بسیار مفید است.البته بهتر است بهصورت دمنوش مصرف شود.
سپستان: این گیاه بهعلت خاصیت خنککنندگی و نرمکنندگی گلو، در کاهش علائم حساسیت مؤثر است. مصرف آن بهصورت شربت یا جوشانده پیشنهاد میشود.
تاجریزی: این گیاه با خاصیت ضدالتهابی، به رفع تحریکات و کاهش خارشها کمک میکند. عصاره یا دمنوش آن قابل استفاده است.
بهدانه: این گیاه برای نرمکردن گلو و کاهش تحریکات ناشی از آلرژی مفید است. استفاده از لعاب آن در آب گرم به کاهش علائم کمک میکند.
خبازی: این گیاه به دلیل خاصیت التیامبخشی برای مجاری تنفسی و دستگاه گوارش بسیار مناسب است. دمکرده خبازی میتواند خارش و عطسه را کاهش دهد.
کاسنی: این گیاه با خاصیت پاکسازی کبد و خنککنندگی، به کاهش واکنشهای آلرژیک کمک میکند. میتوان از شربت آن یا عرق کاسنی استفاده کرد.
شاتره: شاتره با خاصیت تصفیهکنندگی خون و ضدالتهابی به کاهش حساسیتهای فصلی کمک میکند.البته بهتر است شاتره به همراه کاسنی بهکار رود. مصرف عرق شاتره به همراه کاسنی یک ترکیب مؤثر است.
عسل محلی: مصرف عسل محلی میتواند به بدن کمک کند تا به گردههای محلی عادت کند و حساسیت را کاهش دهد.
ماهیهای چرب: ماهیهایی نظیر سالمون و ساردین حاوی اسیدهای چرب امگا3 هستند که میتوانند التهاب را کاهش دهند.
میوهها و سبزیهای تازه: توتها، پرتقال، کلمبروکلی و اسفناج سرشار از ویتامین C و آنتیاکسیدان هستند و به تقویت سیستم ایمنی کمک میکنند.
تنظیم تغذیه
غذاهای گرم و تند نظیر سیر و پیاز کمتر مصرف شود.
مصرف خوراکیهای سرد و مرطوب مانند خیار و کاهو، تعادل بدن را حفظ میکند.
مصرف آش گشنیز با تمرهندی، انواع آلو و ماءالشعیر طبی، بهعنوان غذای سبک و خنک میتواند مفید باشد.
پرخوری و خوردن غذاهای سنگین و چرب مناسب نیست.
تقویت سیستم ایمنی
برای پیشگیری و درمان آلرژی بهتر است سیستم ایمنی بدن تقویت شود.استفاده از عسل طبیعی، بهخصوص اگر با موم باشد، در تقویت سیستم ایمنی بدن مؤثر است و میتواند به کاهش واکنشهای آلرژیک کمک کند.
تنفس و استنشاق
بخور کاه و جو و استنشاق سرکه با گلاب برای پاکسازی مجاری تنفسی مفید است؛ ضمنا روغن بنفشه بهعنوان مرطوبکننده بینی و مخاط میتواند خشکی و حساسیت را کم کند.
پرورش آرامش ذهن
استرس و اضطراب میتواند آلرژی را تشدید کند.
استفاده از روغنهای معطر مانند اسطوخودوس برای ماساژ یا محیط خانه به آرامش ذهن کمک میکند.
انجام حجامت
انواع مختلفی از حجامت برای مدیریت و درمان آلرژیهای فصلی توصیه میشود که چنانچه تحت نظر پزشک متخصص، به موقع انجام شود، بسیار مؤثر است.
نکته: حجامت اگر بهدرستی و در فردی که آمادگیهای لازم پیش از حجامت را ندارد انجام شود، میتواند باعث ضعف قوا شود و عوارض جانبی جبرانناپذیری بههمراه داشته باشد.
توصیههای کلی
حفظ نظم خواب، کاهش استرس، ورزش سبک مثل پیادهروی در ساعات خنک روز و هیدراته نگهداشتن بدن، همراه با رعایت توصیههای فوق، میتواند تأثیر شگرفی در کاهش علائم آلرژی بهاری داشته باشد.















