به گزارش اصفهان زیبا؛ در سالهای اخیر با توجه به تحتالشعاع قرار گرفتن ارزشهای کهن زیستی روستایی، مردم دنیا بیشازپیش به ارزش دانش و سنتهای کهن پی بردهاند و بهتبع توجه به روستاهای بکر و قدیمی در سرزمین پرگهر ایران نیز بیشتر شده است.
سازمان جهانی جهانگردی در پی معرفی روستاهایی در سراسر دنیاست که بهنوعی حافظ فرهنگ، تاریخ و سنتهای کهن بودهاند و هنوز بافت قدیمی خود را حفظ کردهاند. ازآنجاکه برخی از روستاهای اصفهان، ارزشهای مذکور را دارا هستند، با کمک مردم محلی و شهرداریهای هر شهر و منطقه، میتوانند مورد ارزیابی جهانی قرار بگیرند.
مهمترین هدف از این اقدام، زندهنگهداشتن فرهنگ و سنتهای اصیل ایرانی، توسعه گردشگری کشور، جذب توریست از سراسر جهان و درنهایت کمک به رشد اقتصاد کشور است.سازمان جهانی گردشگری 9 شاخصه ازجمله دارابودن منابع فرهنگی، ترویج و حفاظت از آن، پایداری اقتصادی، محیطی، اجتماعی، ظرفیت گردشگری و توسعه و یکپارچگی زنجیره ارزش، حاکمیت و اولویتبندی گردشگری و نیز امور بهداشت، ایمنی و امنیت را بهعنوان معیارهای انتخاب روستاهای جهانی اعلام کرده است که برخی از روستاهای موجود در سراسر استانهای کشور میتوانند امتیاز قابلقبولی را از این موارد کسب کنند.
بعد از روستاهای خراسان رضوی، یزد و کاشان که از ظرفیت خوبی برای توسعه و رونق صنعت گردشگری و انتخاب بهعنوان دهکده نمونه جهانی برخوردار هستند، میتوانیم در استان اصفهان نیز روستاهای بکر و اصیلی را مشاهده کنیم که علاوه بر حفظ بافت تاریخی و سنتی خود، حتی گویش اصیل مردمانش عوض نشده و از ارزش تاریخی بسیار فراوانی برخوردار هستند.
روستای سنتی تودشک چو گنجینهای در دل کویر
منصور قاسمی، کارشناس و مدرس گردشگری، در خصوص قابلیت ثبت جهانی برخی از روستاهای استان اصفهان گفت: بعضی از روستاهای استان اصفهان، بهواقع گنجینهای هستند که مفاهیم فرهنگی، اجتماعی و زیستمحیطی و انسانی سنتی و کهن ارزشمند و درخوری را در دل خود جای دادهاند که اگر این موضوع توسط مردم و مدیران درک شود، بهراحتی میتوانند در لیست دهکدههای جهانی قرار بگیرند و هرساله با جذب توریست از سراسر دنیا، ارزآوری خوبی را برای کشور رقم بزنند.او ادامه داد: در شهرستانهای شمال و شرق استان اصفهان، میتوان برخی از این روستاها را مشاهده کرد؛ بهعنوانمثال، تودشک چو، یکی از روستاهای دارای سبک معماری سنتی است که خانههای دستنخورده و بکر بسیار بزرگ، بهجامانده از دوره قاجاریه در دل خود دارد. این آثار باقیمانده گویای حال و احوال دوره قاجاریه و نحوه زیست مردم در آن دوره تاریخی است.
روستای قهی در اصفهان قابلیت ثبت جهانی دارد
این نویسنده اصفهانی که تاکنون کتابهای زیادی در خصوص گردشگری به چاپ رسانده است، در خصوص اهمیت روستای تودشکچو برای توریستهای ایرانی و خارجی اظهار کرد: ترنس وارد، یک کارمند آمریکایی بود که در سفارت آمریکا در تهران کار میکرد. او با خانواده خود به روستای تودشکچو سفر کرد و چنان مجذوب این روستای سنتی و مردم مهربان و اصیل آن شد که وقتی با خانوادهاش به آمریکا بازگشت، کتابی با عنوان «در جستوجوی حسن» در وصف این روستا و مردمانش و خاطرههایی که در مدت اقامتش در این روستا بههمراه فرزندانش داشت، نوشت. این کتاب بسیار دلنشین و خواندنی است.قاسمی در ادامه از روستای قهی بهعنوان یکی از روستاهای با قابلیت ثبت جهانی نام برد و عنوان کرد: این روستا از توابع شهرستان کوهپایه است و یکی از قدیمیترین روستاهای استان اصفهان محسوب میشود.
روستای نیستانک؛ معرف دوره تاریخی صفویه تا پهلوی اول
این کارشناس گردشگری ضمن بیان اینکه روستای قهی در 90 کیلومتری شهر اصفهان قرار دارد و قدمت آن به پیش از اسلام بازمیگردد و شغل بیشتر مردم منطقه قهی در گذشته شترداری بوده و کشاورزی نیز در آن رونق فراوانی داشته است، اظهار کرد: روستای زیبا و تاریخی قهی دارای بافت متمرکز، قدمت فراوان، آبانبارهای متعدد، بناهای قدیمی و معماری سنتی بسیار چشمنواز بوده که اخیرا به لحاظ جاذبههای گردشگری در سطح روستاهای گردشگری مشهور قرار گرفته است.قاسمی با اشاره به اینکه خانههای روستای قهی از خشت و گل ساخته شدهاند و هنوز هم همان بافت را دارند، توضیح داد: خانهها در این روستا بسیار بزرگ بوده و اغلب اربابی ساخته شدهاند و متعلق به بازرگانان متمولی هستند که اکنون یا توسط افراد دیگر خریداریشده و بهصورت خانههای بومگردی از آنها استفاده میشود یا دست نوادگان همان بازرگانان قدیمی هستند و مرمت و احیاشدهاند و بافت خود را کاملا حفظ کردهاند. این خانهها کتابی زنده برای بیان دوران تاریخی و فرهنگی ایران هستند.
افزایش جذب توریست به اصفهان، با ثبت جهانی روستاها
او در ادامه ضمن اشاره به روستای نیستانک که روستایی در 90 کیلومتری شهر اصفهان بوده و متعلق به دوره صفویه تا دوره پهلوی اول است، اذعان کرد: مردم منطقه نیستانک هنوز به همان گویش پارسی باستانی صحبت میکنند و میتوان دانشنامهای از لغات بومی و اصیل ایرانی از این منطقه به چاپ رساند که صد در صد ارزش جهانی دارد.
این نویسنده و مدرس گردشگری روستای نیستانک را به لحاظ حفظ بافت اصیل خود و کاروانسرای تاریخی و بزرگی که در خود دارد و بهجامانده از دوره صفوی و گویای نحوه زیست مردم و بازرگانان در قدیم است، بسیار حائزاهمیت دانست و عنوان کرد: نیستانک به دلیل معماری سنتی و خاص، حفظ بافت خانهها و همچنین گویش اصیل و دستنخورده مردمانش، بهراحتی میتواند جزو روستاهایی باشد که ثبت جهانی میشوند.قاسمی با تأکید بر اینکه رسانه میتواند در شناساندن روستاهای اصیل ایران بسیار مؤثر عمل کند، خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت ثبت جهانیشدن روستاها در دنیا و ایران، اداره میراثفرهنگی و شهرداریهای هر منطقه از استان اصفهان، باید بیشازپیش در راستای این هدف بکوشند، تا در درجه اول فرهنگ و تاریخ ایران حفظ شود و در مرحله بعدی از این ظرفیت تاریخی استفاده کرده و با جذب توریستهای داخلی و خارجی به اقتصاد منطقه و کشور کمک شایانی کرد.