به مناسبـت چهلوچهارمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران و چهارمین سالگرد صدور بیانیه گام دوم انقلاب، خانه انقلاب اسلامی و ولایت اصفهان با همکاری بسیج استادان استان اصفهان میزبان رویدادی فرهنگی با عنوان «هفت فرمان» (مروری بر هفت توصیه پدرانه گام دوم انقلاب)بود.
این ویژهبرنامه طی روزهای هجدهم تا بیستویکم بهمن و با حضور غلامعلی حداد عادل، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، حجتالاسلاموالمسلمین مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، امیرحسین بانکیپورفرد، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و سید احمد عبودتیان، دستیار ویژه رئیسجمهور (در قالب سخنرانان این برنامه) برگزار شد. از دیگر برنامههای جانبی این رویداد، بازدید از موزه عبرت، شعر آیینی، خاطرات پیشگامان انقلاب و نمایشهای رزمی، نمایشهای آکروبات و نقالیخوانی انقلابی بود.
نخستینشعار مردم ایران در دوران انقلاب؛ استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی
در اولینبخش رویداد فرهنگی «هفت فرمان» که روز سهشنبه، هجدهم بهمن، از سر گذشت، غلامعلی حدادعادل بهعنوان سخنران این برنامه خطاب به جوانان امروز گفت: اگر پدران و پدربزرگهای شما ۴۴ سال پیش در همه جای ایران به راه افتادند و شعار استقلال و آزادی سردادند، تحتتأثیر تبلیغات نبودند؛ بلکه این شعار یک تجربه تلخ انباشته تاریخی از دوران قاجار، بهویژه دوران پهلوی از نبود استقلال را پشت خود داشت.
او اظهار کرد: علاقه و ارادت خود را به مردم دیندار، بلندهمت و باهوش اصفهان تقدیم میکنم؛ همچنین به روح شهیدان انقلاب در این شهر و استان درود میفرستم و تلاشهای آنها را در پیروزی و حفظ انقلاب در ۴۴ سال اخیر ارج مینهم. حداد عادل با اشاره به فرارسیدن چهلوچهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی افزود: آیین بزرگداشت این مناسبت در شهر و مکانی برگزار میشود که یادآور روزهای دهه فجر سال ۵۷ است. محور صحبتهای این برنامه، بیانیه گام دوم انقلاب است که یکی از اسناد مهم بالادستی انقلاب بهشمار میآید و رهبر معظم انقلاب برای این بیانیه اهمیت زیادی قائل است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی در این بیانیه تجربه ۴۰ سال نخست انقلاب را چراغ راه ۴۰ سال بعدی انقلاب کردند، گفت: جا دارد نیروهای انقلابی درباره این بیانیه تأمل و تحقیق کنند. یکی از مفاهیم مطرح در بیانیه گام دوم، موضوع استقلال و آزادی است؛ زیرا افرادی از مردم اصفهان که تظاهرات سال ۵۷ را بهخاطر دارند، میدانند نخستین شعار مردم ایران در دوران انقلاب استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی بود.
او این شعار را از تظاهرات مرداد و شهریور سال ۵۷ تا تظاهرات روز عید فطر که به قیام ۱۷ شهریور منتهی شد بر زبان همه مردم جاری دانست و خاطرنشان کرد: در آن زمان، نیروهای انقلابی رسانه و تشکیلات گسترده در اختیار نداشتند که این شعار را مشخص و به همه جا ابلاغ کنند؛ بنابراین پرسش اینجاست که آیا مردم احساس و فکری داشتند که یکصدا شعار استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی سردادند؟
حدادعادل عمومیشدن شعارهای انقلاب را بهدلیل زمینه عمومی آنها دانست و ادامه داد: اگر شعاری زمینه عمومی نداشته باشد، مردم آن را نمیپذیرند و این بدان معناست که همه مردم در فکر خود باور داشتند کشور استقلال و آزادی ندارد؛ زیرا یک وجدان تاریخی نسلبهنسل منتقل شده بود و همه ایرانیها احساس میکردند مدتهاست در ایران استقلال و آزادی وجود ندارد و هنگامی که این شعار مطرح شد همه آنها را پذیرفتند.
او شعار استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی را مانند شکوفههای بهاری بر لب همه مردم ایران جاری دانست و بیان کرد: برای مشخصشدن دلیل پذیرش این شعار باید مهمترین حوادث دو قرن اخیر تا قبل از انقلاب را مرور کنیم تا ببینیم ملت ایران چه دیده بود که خواستار استقلال و آزادی بود.
دوران پیش از نفوذ بیگانگان به استقلال
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تأسیس سلسله قاجار در حدود ۲۵۰ سال پیش ادامه داد: آقامحمدخان با تکیه بر قدرت و بیرحمی خود پادشاه زندیه را شکست داد و سلسله قاجار را تأسیس کرد؛ اما جانشین او با دو جنگ ایران و روسیه روبهرو شد که هر دو به قراردادهای گلستان و ترکمانچای انجامید و درنتیجه آنها شهرهای آباد قفقاز ازجمله باکو از کشور جدا شد و ضربه شدیدی به روح ایرانیان وارد کرد.
او نفوذ بیگانگان و استعمار را در این دوره ناملموس دانست و افزود: از دوره محمدشاه حضور و خطر انگلیس برای ایران روزافزون شد؛ زیرا هیچ مستعمرهای به اندازه هندوستان برای آنها مهم نبود و کشوری که هند امروزی به اضافه پاکستان و بنگلادش را تشکیل میداد، شبهقاره هند میخواندند که هم منابع آن را غارت میکردند و هم با جمعیت ۳۰۰میلیوننفری بازار بزرگی برای منسوجات و محصولات انگلیس بود.
حدادعادل یکی از اهداف اصلی انگلستان در آن دوران را حفظ مستعمره هند دانست و گفت: روسها نیز خواهان دسترسی به خلیجفارس و همسایگی با انگلستان بودند؛ بنابراین انگلستان مراقب بود ایران و افغانستان را تحت نفوذ خود و بهعنوان منطقه حائلی میان روس و انگلستان حفظ کند. او دخالتهای انگلیس در دوره محمدشاه و ناصرالدینشاه را با همین هدف دانست و تصریح کرد: آنها هیچگاه ایران را پیشرفته نمیخواستند و تلاش میکردند ایرانیان گرسنه، محتاج و عقبمانده باشند.
بارزترین دخالت آنها در امور ایران نیز عزل امیرکبیر بود؛ زیرا ناصرالدینشاه در ۱۶سالگی و با کمک میرزا تقیخان امیرکبیر به پادشاهی رسید.
قتل امیرکبیر؛ بارزترین نشانه دخالت انگلیس
حدادعادل امیرکبیر را یکی از بزرگترین رجال سیاسی در تاریخ ایران خواند و ادامه داد: یکی از اقدامات میرزا تقیخان امیرکبیر تأسیس دارالفنون برای ورود علوم و صنایع جدید به کشور بود؛ اما او سه سال بیشتر فرصت مدیریت کشور را پیدا نکرد و اقدامات بسیار حیرتآوری در اصلاح نظام اداری، مبارزه با فساد و آسایش مردم انجام داد.
او عزل امیرکبیر را بارزترین نشانه دخالت انگلیس در امور داخلی ایران معرفی کرد و گفت: انگلیسیها با نفوذ در دربار، میرزا آقاخان را جانشین امیرکبیر کردند و باعث شدند ناصرالدینشاه او را عزل و دستور قتلش را صادر کند. پس از آن ایران صدراعظمی به کفایت امیرکبیر پیدا نکرد؛ بنابراین در این دوره روس و انگلیس در ایران نفوذ داشتند و ایران بین این دو قدرت ردوبدل میشد.
حدادعادل کشف نفت در ایران را باعث نفوذ بیشتر انگلیس در ایران دانست و اظهار کرد: با کشف نفت در خوزستان، یک تاجر انگلیسی به نام دارسی با مظفرالدینشاه قرارداد بست و استخراج نفت را به عهده گرفت که یک منبع انرژی برای صنایع و کشتیرانی جنگی انگلیس در ایران فراهم شد و آنها توانستند از نفت ارزان استفاده کنند.
او با اشاره به داستان غمانگیز نفت در تاریخ کشور گفت: از زمان مظفرالدینشاه مسئله نفت برای انگلیسیها انگیزه ورود به ایران شد و در بحبوحه جنگ اول جهانی نیز در همسایه شمالی ایران یعنی روسیه تزاری انقلاب کمونیستی اتفاق افتاد که حکومت و امپراتوری تزار در روسیه به دست انقلابیون کمونیست سرنگون شد و این اتفاق بسیار مهم باعث شد روسیه تزاری جای خود را به اتحاد جماهیر شوروی دهد و دخالت روسها در ایران مدتی متوقف شود.
تأسیس سلسله پهلوی با تصمیم انگلیس
حدادعادل غیبت روسها در ایران را باعث مطلقالعنانشدن انگلیس عنوان کرد و یادآور شد: در این زمان انگلیس تصمیم گرفت سلسله پادشاهیای در ایران روی کار بیاورد که پادشاه آن را خودش تعیین کرده باشد. عموم پادشاهان ایران بیرحم، مستبد، نادان و سنگدل بودند و موارد استثنا پیدا میشد؛ اما با همه این معایب، آنها با زور و به پشتوانه قدرت ایل و عشیره خود به قدرت میرسیدند.
او پهلوی را تنها سلطنتی در تاریخ ایران دانست که با پشتوانه یک ایل و قبیله تأسیس نشد و افزود: رضاخان با تصمیم انگلیس به قدرت رسید؛ به همین دلیل استقلال یکی از خواستههای اصلی مردم در بهمن ۵۷ بود؛ زیرا از زمانی که رضاخان با کودتای انگلیس روی کار آمد، بسیاری از مردم میدانستند که این کار انگلیسیهاست و آنها نیز پس از آنکه ۲۰ سال بعد رضاشاه را از ایران بیرون کردند، اعلام کردند او را خودمان آوردیم و خودمان بردیم.
او دستنشاندگی بالاترین مقام یک کشور را باعث ناامیدی مردم دانست و گفت: در مدت ۲۰ سالی که رضاخان روی کار بود، ایران را به عرصه تاختوتاز انگلیسیها تبدیل کرده بود. در این دوران، فهرست نمایندگان مجلس را سفارت انگلیس تهیه میکرد و عموم مردم ایران میدانستند نمایندگان مجلس از سوی انگلیس یا شاه انتخاب میشوند؛ نه با رأی مردم.
حدادعادل با اشاره به وضعیت ایران در دوران قبل از انقلاب تصریح کرد: انگلیسیها رجال سیاسی را میخریدند و ایران در اختیار آنها بود. هنگامی که رضاشاه به خیال همکاری با آلمان افتاد، روس و انگلیس به ایران حمله کردند و او را از کشور بیرون انداختند؛ سپس در داخل ایران برای این کشور شاه تعیین کردند و ملت ایران هیچ دخالتی در این کار نداشت.
ورود استعمار جدید به ایران با کودتای ۱۳۳۲
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی پسر رضاشاه را تحت کنترل انگلیس دانست و خاطرنشان کرد: در ۱۳۲۹ که مصدق ملیکردن صنعت نفت ایران را آغاز کرد و پس از آنکه ملت ایران با رهبری دینی و سیاسی مصدق و کاشانی اداره پالایشگاه نفت را در اختیار گرفتند، انگلیسها نفت ایران را تحریم کردند و اجازه نمیدادند هیچ ناوی به ایران نزدیک شود.
تا اینکه در کودتای ۲۸مرداد۱۳۳۲ یک دولت ملی با دست انگلیس و آمریکا سرنگون و مصدق زندانی شد. او پول و دخالت آمریکا را مهمترین عامل این کودتا اعلام کرد و ادامه داد: پس از این کودتا، آمریکاییها جای انگلیس را گرفتند و از ۱۳۳۲ تا ۵۷، یعنی در این فاصله ۲۵ساله تا پیروزی انقلاب، ایران استقلال نداشت و اختیار آن از انگلیس که منافع خود را تأمین میکرد، به دست آمریکاییها افتاد که با اهداف دیگری مانند مبارزه با کمونیست وارد منطقه شدند.
حدادعادل حضور آمریکا در ایران را باعث تبدیل شاه به نوکر آنها دانست و تأکید کرد: پس از کودتای ۲۸مرداد نیز مردم ایران در اختیار همین شاه بودند. در این دوران شاه نماینده تعیین میکرد و آمریکاییها اقتصاد ایران را طراحی و برای ما نخستوزیر و فرمانده ارتش تعیین میکردند و این روند تا سال ۵۷ ادامه داشت.
شعار استقلال، آزادی برگرفته از یک تجربه انباشته تاریخی بود
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی این باور را مهمترین دلیل ایستادگی مردم دربرابر توپ و تانک و گلوله شاه معرفی کرد و افزود: مردمی که جلوی حکومتنظامی شاه ایستادند، تاریخ خفتباری از دخالت خارجی را پیش چشم خود داشتند؛ امام خمینی(ره) نیز مهمترین فایده انقلاب اسلامی در ایران را این نکته میدانست که امروز برای ایران در تهران تصمیم گرفته میشود.
حدادعادل با طرح این پرسش که امروز در کدام کشور منطقه در پایتخت برای آن تصمیمگیری میشود، بیان کرد: اگر به کشورهای اطراف نگاه کنیم، از خلیجفارس تا شرق ایران، منطقه و آسیا، پرسش اینجاست که در کدام کشور برای مردم آن در پایتخت همانجا تصمیمگیری میشود و این معنای استقلال است.
او به کسانی که میخواهند بدانند چرا مردم شعار استقلال آزادی سرمیدادند، توصیه کرد خاطرات اسدالله علم را بخوانند و گفت: بخشی از خاطرات این فرد که مربوط به جنگ ششروزه اعراب و اسرائیل در ۱۹۶۷ است، نشان میدهد که شاه به دلیل اختلاف با جمال عبدالناصر میخواست که اسرائیل اعراب و مسلمانان را شکست دهند؛ درحالیکه گاهی کشورهای عربی کملطفی میکنند و نمیدانند شاه چگونه دست در دست اسرائیل داشت.
نور امید بر صفحه وحدت
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به کسانی که در پاییز امسال شعار زن، زندگی، آزادی سردادند توصیه کرد که تاریخ انقلاب را مرور کنند و افزود: رضا پهلوی که از آمریکا پیام آزادی برای ملت میفرستد، فرزند کسی است که تحمل چاپ انتقاد مردم از یک شرکت تعاونی در روزنامه اطلاعات را نداشت.
ملت ایران و جوانان باید تاریخ بخوانند تا بدانند ۴۴ سال پیش که ملت شعار استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی سرداد، چه فکر و اندیشهای در سر داشت که در راه پیروزی و حفظ آن جان بسیاری از جوانان خود را فدا کرد. او تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی با عفو این روزها و در آستانه ۲۲بهمن، بر صفحه وحدت نور امید تاباند و امروز برای شهدا علو درجات را طلب میکنیم.
انقلاب محدود به تغییر نظام سیاسی در ایران نمیشود
دومین روز از این ویژهبرنامه با سخنرانی مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها روز چهارشنبه، نوزدهم بهمن، در خانه انقلاب اسلامی اصفهان برگزار شد. حجتالاسلام مصطفی رستمی با بیان اینکه گاهی این جمله را فراموش میکنیم که انقلاب مردم ایران نقطه شروع انقلاب جهان به پرچمداری حضرت حجت(عج) است، گفت: تعبیر امام(ره) این بود که انقلاب محدود به تغییر نظام سیاسی در ایران نمیشود.
بلکه نقطه شروع حرکت جامعه در مسیر ایجاد حکومت جهانی اسلام است؛ تا جایی که اگر مسائل اقتصادی و مادی مسئولان را از وظیفه خود جدا کند، خطر بزرگی خواهدبود. او پیروزی در این مسیر را زمینهساز تغییر تاریخ و ایجاد زمینه ظهور حضرت ولیعصر(عج) دانست و افزود: به گفته امام قصه انقلاب تغییر رژیم طاغوت نیست؛ بلکه بار مسئولیت تمام اولیا بر دوش ماست تا با حرکت در مسیر خدا مسئولیت انقلاب را به سرانجام برسانیم.
توحید؛ بنمایه اصلی انقلاب
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با اشاره به آغاز حرکت سیاسی امام خمینی(ره) از یک بیانیه خاطرنشان کرد: در این بیانیه، مردم یکییکی و دوتا دوتا به حرکت و قیام دعوت شدند؛ موضوعی که بنمایه بیانیه گام دوم انقلاب نیز است و در قالب آن لازم است که نقطه آغاز حرکت انقلاب، خواستهها، مشکلات و دستاوردهای آن معرفی شود؛ زیرا مقدمه حرکتهای بزرگتر در ادامه مسیر بهشمار میآید.
رستمی بنمایه اصلی انقلاب را توحید و باور عمیق به خداوند بهعنوان تنها قدرت عالم معرفی کرد و گفت: این باور در دفاع مقدس و صحنههای رویارویی انقلاب با مشکلات راهگشا بود و باعث شد معجزات خدا در همه لحظههای این حرکتها دیده شود. او با اشاره به نگرانی برخی افراد در فتنه اخیر یادآور شد: اگر این فتنه را با ۱۰۰ روز تابستان سال ۱۳۶۰ مقایسه کنیم، میبینیم که در آن مدت یک رئیسجمهور به شهادت رسید، رئیسجمهوری دیگری عزل شد، رئیس قوه قضائیه و همچنین ۲۷ نماینده مجلس و برخی فرماندهان نظامی شهید شدند.
رهبر معظم انقلاب نیز در تروری که گمان نمیرفت، زنده ماندند، مجروح شدند و چنین اتفاقهایی در بعضی کشورها باعث سقوط حکومت میشود. رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها وقایع تابستان ۱۳۶۰ را باعث سربلندی و توانمندترشدن انقلاب دانست و ادامه داد: پس از این رخدادها بود که دستاوردهای بزرگی مانند فتح خرمشهر، بستان و عملیات گسترده آزادسازی مناطق اشغالی آغاز شد.
بنابراین این بلاها برخلاف آنکه حادثه نام دارند، معجزات الهی بهشمار میروند و کسی که با خدا باشد، میتواند با تکیه بر او تمام معادلات ظاهری را تغییر دهد.
پیروزی انقلاب با تکیه بر خدا و باور به مردم
رستمی عذرخواهی محمدرضا پهلوی در ابتدای حکومت خود از مردم ایران بهدلیل اقدامات پدرش را نشانه نفرت مردم از حکومت پهلوی معرفی کرد و گفت: دو تفاوت اصلی مذهب تشیع نگاه به مرگ و مفهوم انتظار است که انقلاب اسلامی با تکیه بر این دو مفهوم و پیروی از یک رهبر معنوی و روحانی که قدرت و اعتبار او به افسانهها تنه میزد، توانست به پیروزی برسد.
او نقطه نفوذ امام(ره) دربرابر یک حکومت باثبات قدرتمند و دارای حمایت تمامعیار آمریکا را تکیه بر خدا اعلام و تصریح کرد: امام خمینی(ره) با تکیه بر خدا و باور به مردم توانست حکومت اسلامی تأسیس کند و همانند وقایع زمان حضرت ابراهیم(ع) و برخی پیامبران، آنچه در دوران پیروزی انقلاب دیدیم، از جنس معجزه است که با محاسبههای عادی پیروزی و دوام انقلاب قابل محاسبه نبود.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها ساختار و ظاهر بیانیه گام دوم را حرکت انقلاب به سوی تمدنسازی معرفی کرد و افزود: با استفاده از موتور درونی توحید باید در مسیر ایجاد تمدن نوین اسلامی گام برداریم و رهبر در این بیانیه جوانان را مخاطب اصلی خود قرار دادند که قرار است مسئولیتهای آینده کشور را به دوش گیرند تا تمدن جدیدی برای اسلام شکل گیرد.
رستمی با اشاره به فرارسیدن دوران زوال تمدن لیبرال دموکراسی دنیا که آمریکا در رأس آن قرار دارد، بیان کرد: این تمدن که قدرت برتر سیاسی، فناوری، هژمونی جهانی، سلطه معنوی، رسانهای، اثرگذاری و همه آنچه از اقتدار ظاهری دیده میشود، در اختیار ایالات متحده آمریکا قرار داده، در حال زوال است و موضوع زوال آمریکا که در گذشته از زبان بزرگان سیاسی و اندیشمندان شنیده میشد، اکنون از زبان آمریکاییها شنیده میشود؛ همانگونه که شعار بایدن و ترامپ در مبارزههای انتخاباتی حفظ قدرت و وحدت آمریکا بود.
توصیه اصلی بیانیه گام دوم انقلاب «امید» است
او آثــار زوال و فرسایش در جامعه آمریکا را از درون و بیرون قابلمشاهده دانست و یادآور شد: رهبر معظم انقلاب نیز این موضوع را پیشبینی کردند و فرمودند پس از، ازبینرفتن تمدن کنونی، نمیدانیم که تمدن آینده چه خواهد بود؛ اما باید تلاش کنیم که اسلامی باشد و بیانیه گام دوم انقلاب نیز برای طراحی تمدن آینده است.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها این تمدن را نه در اندازه و ساختار یک قلمرو، بلکه برای یک ملت در تراز جهانی توصیف کرد و گفت: در بیانیه گام دوم هفت توصیه مطرح شده، اما امید توصیه اصلی است که بر همه موضوعهای دیگر برتری دارد. پس از آن نخستین توصیه این بیانیه، توجه به علم و پژوهش است که اگر قرار باشد تمدنی شکل گیرد، تحول جامعه به سمت تمدن آینده بر پایه دانش و پژوهش رخ خواهد داد.
رستمی درباره اهمیت امید در بیانیه گام دوم انقلاب تصریح کرد: امید باعث تقویت باور در ملت میشود. همانگونه که بر اساس نظام محاسباتی عادی و مادی تکالیفی مانند پرداخت خمس باعث فقر یا جهاد باعث خطر جانی خواهد شد؛ اما در نظام محاسباتی الهی ذکر شده که «مال را انفاق کن و جان خود را به خطر بینداز تا به سود قابلتوجهی دست پیدا کنی یا به فوز اکبر خواهی رسید یا پیروزی دنیایی هم بهدست میآوری».
او مایه اصلی این حرکت و جوشش را توحید اعلام کرد و ادامه داد: توحید ساختار و ستون تمدن نوین اسلامی است که راه رسیدن به آن هفت توصیه ازجمله علم و پژوهش معرفی شده و برای رسیدن به این هدف باید یک بازاندیشی در جایگاههای علم و اندیشه و نسبت آنها با تمدن اسلامی صورت گیرد.
لزوم تحول در دانشگاهها برای تمدنسازی
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، دانشگاه را محصول وارداتی از نظام اندیشه و تمدن غرب تعریف کرد و گفت: نخستین آشنایی جامعه ما با فضای دانشگاه از اواخر دوران قاجار تا اوایل پهلوی بود که حتی پس از پیروزی انقلاب و در دوران انقلاب فرهنگی نیز دانشگاهها در یک نظام منسجم همافزایی محصول تمدن غرب بهشمار میروند که با دیگر مؤلفههای تمدن غرب سازگار است.
رستمی حرکت در مسیر تمدنسازی را نیازمند تحول در دانشگاهها اعلام کرد و یادآور شد: دانشگاههای امروزی که موظف به تمدنسازی هستند، باید مورد بازنگری قرار گیرند؛ زیرا این مراکز علمی اکنون شبیه دانشگاههای روز دنیا هستند و کسی نمیتواند مدعی شود که در انقلاب اسلامی مراکز علمی جدیدی ایجاد شدهاند.
او دانشگاه را مجموعه تشکیلشده از عناصر انسانی، محتوا، مدیریت و ساختار تعریف کرد و گفت: سبک دانشورزی این مجموعه غیرالهی است؛ از علوم تجربی گرفته تا علومپایه، علوم عقلی، علوم انسانی و حتی هنر. در کدام مجموعه میتوان گفت دربرابر علوم انسانی غربی، علوم انسانی بر پایه مبانی معرفتی اسلام تولید کردیم.
البته این به معنای عملکرد مناسب یا غیرقابلقبول استادان دانشگاه نیست؛ بلکه قدرت بازدارندگی کنونی کشور دربرابر دشمنان ناشی از توان دانشگاه است. رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با اشاره به خدمات چشمگیر دانشگاه تصریح کرد: بسیاری از افتخارهای جامعه را مدیون دانشگاه هستیم؛ اما آموزش عالی برای تمدنسازی باید نسبت خود به تمدن را دوباره تعریف کند تا مسئولیتش در تربیت کارشناس، حل مشکلات جامعه و مرزهای دانش را بار دیگر مشخص کند.
به توصیه رهبر انقلاب، هوشمندانه روی سبک زندگی کار کنیم
سومین روز این رویداد فرهنگی با سخنرانی امیرحسین بانکیپورفرد، نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی برگزار شد. عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تهدید هجمه فرهنگ غرب به سبک زندگی را جدی معرفی کرد و گفت: توصیه رهبر معظم انقلاب این بود که باید به شکل هوشمندانه روی سبک زندگی اسلامی کار کنیم. او اظهار کرد: در بیانیه گام دوم رهبر انقلاب هفت سفارش برای جوانان داشتند که شامل سبک زندگی کاملا متفاوت از بقیه است.
زیرا در تمام بحثهای مطرحشده در بیانیه گام دوم، رهبری نظر خود را مختصر و مفید تبیین و مسئله را باز کردند؛ همچنین در نهایت اختصار و اجمال به بیان موضوع پرداختند. بانکیپورفرد افزود: در سفارش مربوط به سبک زندگی در این بیانیه، رهبر معظم انقلاب ضمن بیان اهمیت قضیه و خطری که انقلاب را تهدید میکند، توضیح مفصل را به مجال دیگری موکول کردند که جا داشت افرادی به ایشان نامه بنویسند و درخواست دنباله این بیانات ارزشمند را داشته باشند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به ارسال نامهای در ابتدای سال درباره وضعیت حجاب و عفاف به رهبر معظم انقلاب، گفت: در این نامه مسائلی مطرح شد و خواستار بیان دیدگاههای رهبری درباره سبک زندگی شدم.
بیانیه گام دوم انقلاب؛ الگوی آینده نظام انقلاب اسلامی
او بیانیه گام دوم را اعلامیه و الگوی آینده نظام انقلاب اسلامی تعریف کرد و ادامه داد: در این بیانیه مسیر طی شده و ادامه راه نشان داده میشود که یکی از نکتههای مهم در آن مربوط به سبک زندگی است که در بیانیه به شکل متفاوت از بقیه بخشها مطرح شده است. بانکیپورفرد با بیان اینکه تهدید هجمه فرهنگ غرب به سبک زندگی جدی است، یادآور شد: در دیدار چند ماه پیش اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی با رهبر معظم انقلاب نیز بحث عمیقی مطرح شد که محوریت نکتههای مورد تأکید ایشان، سبک زندگی بود.
او با اشاره به شرایط سخت اقتصادی در هنگام آغازبهکار دولت سیزدهم تصریح کرد: در آن زمان، رهبر معظم انقلاب خواستار اصلاح انقلابی ساختار فرهنگی کشور شدند و پس از دیدار با ایشان، دولتمردان در بخشهای مختلف فرهنگی گمان کردند که منظور از این اصلاح، ادغام ساختارهای موازی فرهنگی در کشور است.
به همین دلیل گروههای زیادی در این زمینه شروع به فعالیت کردند. این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: در دیدار چند ماه قبل با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی، رهبر انقلاب این موضوع را مطرح کردند که منظور از اصلاح ساختار فرهنگی کشور این است که در زمان انقلاب، ساختارهای فرهنگی که در ذهن جامعه شکل گرفته و در بین مردم رسوب کرده بود، متحول شد.
ازجمله آنها باور نادرست «ما نمیتوانیم» بود که انقلاب آن را کاملا متحول و به «ما میتوانیم» تبدیل کرد. او با اشاره به تأثیر این تغییر دیدگاه در حل مسائل و مشکلات انقلاب خاطرنشان کرد: این تغییر فرهنگ و دیدگاه باعث شد هنگامی که مسائلی مانند کمبود هواپیما، تانک و تجهیزات در دوران دفاع مقدس به امام(ره) اعلام میشد، میفرمود باید به پیش برویم و نباید دست روی دست گذاشت.
بانکیپورفرد این دیدگاه را باعث عبور کشور از شرایط دشوار کرونا دانست و گفت: با اینکه بسیاری از کشورها مانند اروپا، آمریکا، چین و ژاپن هنوز موفق به مهار کرونا نشدهاند، ما توانستیم بدون دریافت کمترین کمکی از خارج کشور و با تکیه بر توان داخلی همهگیری را کنترل و چند واکسن تولید کنیم و زمانی واکسن در اختیار ما قرار دادند که نمونههای داخلی آن را ساخته بودیم.
نقش تأثیرگذار نرمافزارهای فرهنگی در جامعه
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی یکی از تحولات مهم انقلاب را «تغییر باورهای ما نمیتوانیم» و «شیفتگی به غرب با فرهنگ اتکا به داخل» دانست و بیان کرد: نکته موردتأکید رهبر انقلاب این بود که اکنون بهتدریج این وضعیت در حال تغییر است؛ به این معنا که تحول انقلاب فرهنگی که در ابتدای انقلاب صورت گرفت در حال کمرنگشدن است.
بانکیپورفرد با تأکید بر اهمیت نقش نرمافزارهای فرهنگی در هر جامعه، تصریح کرد: نرمافزارهای فرهنگی ابزارهایی هستند که مردم به واسطه آنها هزینه پرداخت میکنند و حرکتهای اجتماعی انجام میدهند که این نرمافزار اکنون به دلایل مختلف در اختیار ما نیست. او حرکت دشمن برای ایجاد سبک زندگی غربی را بسیار هوشمندانه توصیف کرد و یادآور شد: این تغییر سبک به دست افراد جامعه و با بودجه دولتی خود ما انجام شد.
به همین دلیل است که جنگ و محاصره اقتصادی در ابتدای انقلاب نیز وجود داشت؛ اما از سال ۸۸ به بعد فشار محاصره اقتصادی برای جامعه سختتر شد.
180 هزار مادر خودرو دریافت کردهاند
عضو کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود از تصویب چند طرح در راستای حمایت از خانواده خبر داد و بیان کرد: خانوادههایی که از دو سال گذشته به بعد صاحب فرزند سوم یا چهارم شدند، مشمول 15درصد تخفیف مالیاتی میشوند که این موضوع به خانواده کمک میکند.
او ادامه داد: در خوابگاههای متأهلان که خیران در ساخت آن بهصورت 50درصدی مشارکت دارند، هزینههای انشعاب برق و گاز و غیره تخفیف 15درصدی دارد. بانکیپورفرد اضافه کرد: قرار بر آن شد که دولت پنجهزار میلیارد تومان اوراق اسلامی برای خوابگاههای متأهلان بدهد؛ چراکه این خوابگاهها به حل بسیاری از مشکلات در حوزه ازدواج کمک میکند.
او اظهار داشت: امیدواریم که بتوانیم در هفته آینده مواد دیگری برای حل مشکلات خانوادهها ارائه و تصویب کنیم. نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اقدامات انجامشده در راستای حمایت از خانوادهها عنوان کرد: بیش از 180هزار مادر تابهحال خودرو دریافت کردند که تفاوت آنها با بازار از 200 تا 700میلیون تومان بوده است؛ حدود 50هزار میلیارد تومان در هشت ماه گذشته به مادران کمک شده، درحالیکه از ابتدای انقلاب تا کنون چنین کمکی به مادران و خانوادهها وجود نداشته است.
وام ازدواج در سال جدید برای هر نفر از 180 تا 200 میلیون تومان
او افزود: 90درصد هزینههای ناباروری که بسیار سنگین است، در مراکز دولتی توسط بیمه تقبل شده و این میزان برای مراکز خصوصی 50درصد است. این اقدام نیز کمک بزرگی به زوجهای نابارور بوده است؛ همچنین هزینه زایمان طبیعی در مراکز دولتی نیز رایگان است. بانکیپورفرد با بیان اینکه بیش از یکمیلیون و 800 هزار نفر در دو سال گذشته وام ازدواج دریافت کردند، گفت: وام ازدواج در سال جاری چهار الی پنج برابر بیش از دو سال گذشته شده است.
بهطوریکه به بعضی 120 و به برخی 150میلیون تومان وام داده میشود. او اضافه کرد: این عدد در بودجه امسال نیز در حال افزایش است و به هر نفر از 180 تا 200میلیون تومان وام داده میشود. این وام 4درصد است و قسط آن پس از شش ماه تنفس طی 10 سال پرداخت میشود. نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تاکنون بیش از 500هزار نفر وام فرزندآوری دریافت کردهاند، تصریح کرد: این وام بین 20 تا 100میلیون تومان بوده و قرار است در بودجه به 30 تا 150 برسد.
این وام نیز پس از شش ماه تنفس طی پنج سال بازپرداخت میشود. او ادامه داد: در حوزه اشتغال و استخدام نیز مواد خوبی تصویب شده است و هیچ فردی قادر به تعدیل اعضای خانوادههای سهفرزندی نیست. بانکیپورفرد افزود: حق عائلهمندی نیز بهتدریج در حال افزایش است و حق اولاد افزایش چهاربرابری تاکنون داشته است.
این افزایش به هشت برابر نیز میرسد. حق تأهل نیز هرساله 50درصد افزایش مییابد. او خاطرنشان کرد: امیدواریم که بتوانیم در ماههای باقیمانده کمکهای خوبی به خانوادهها داشته باشیم؛ اما حقیقت این است که سیاستهای غلط گذشته، فشار بودجهای سنگینی را ایجاد کرده و امیدواریم دولت بتواند بهرغم این فشار سنگین به وظیفه خود عمل کند.
بیانیه گام دوم، نقشه راه انقلاب اسلامی است
دستیار ویژه رئیسجمهور میهمان آخرین شب از ویژهبرنامه «هفت فرمان» بود. سید احمد عبودتیان با اشاره به جایگاه بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی گفت: بیانیه گام دوم، بیانیه سیاسی نیست؛ بلکه نقشهراه انقلاب اسلامی است که هدایت آن دست دیگری است. او افزود: انقلاب اسلامی از پیروزی تا کنون و از امروز تا تمدنسازی اسلامی، همه مقدمهای برای ظهور است.
عبودتیان با اشاره به هفت توصیه رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم، ادامه داد: اگر بتوانیم در این هفت بخش رشد کنیم و به نقطه اعتلا دست یابیم، آن موقع در یک نقطه تمدنی قرار خواهیم گرفت. او اظهار کرد: انقلابی را که هدف آن مقدمهسازی ظهور نباشد، انقلاب مدنظر امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب نمیدانیم.
دستیار ویژه رئیسجمهور با اشاره به جایگاه عزت ایران در دوران پهلوی تصریح کرد: به اذعان همسر و برخی مسئولان بلندپایه رژیم پهلوی، دو شاه پهلوی بدون اجازه کوچکترین اقدامی را انجام نمیدادند. او خاطرنشان کرد: امام خمینی(ره) بدون هیچ حمایت خارجی آمدند و اعلام کردند که دولت تعیین میکنم و از احدی نترسیدند و رهبر معظم انقلاب نیز همین مسیر را ادامه دادند؛ به گونهای که در حادثه منا اجازه ندادند جنازهای از حجاج ایرانی در خاک عربستان باقی بماند.
عبودتیان با اشاره به گزارش رهبران مقاومت در خصوص وضعیت سوریه گفت: رهبر معظم انقلاب بهرغم اینکه تنها قسمتهای محدودی از خاک سوریه اشغال نشده بود، دستور دادند که مقاومت کنید و همین امر موجب شد امروز سوریه در برابر مستکبران پیروز شود. دستیار ویژه رئیسجمهور ادامه داد: اگر یک روز پایینترین مقامات کشورهای بیگانه برای عالیترین مقام کشور تصمیمسازی میکردند و او مجبور به تبعیت از آنها بود، امروز وضعیت به گونهای است که همه مستکبران جهان به دنبال سرنگونی کشوری هستند و خواست رهبر معظم انقلاب مخالف این خواست جهانی است و درنهایت خواست رهبر معظم انقلاب محقق میشود.