یک فعال محلی از پیامدهای غلبه آماری اتباع غیرایرانی در این محل می‌گوید

در بابوکان غریبه می‌شویم

بابوکان ازجمله محله‌های اصفهان است که اتباع غیرایرانی زیادی در خود جای داده. این امر، به‌خودی‌خود فرصت یا تهدیدی تلقی نمی‌شود؛ اما در ترکیب با وقایع و واقعیت‌های دیگر اجتماعی …

تاریخ انتشار: 12:19 - سه شنبه 1403/07/17
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
در بابوکان غریبه می‌شویم

به گزارش اصفهان زیبا؛ بابوکان ازجمله محله‌های اصفهان است که اتباع غیرایرانی زیادی در خود جای داده. این امر، به‌خودی‌خود فرصت یا تهدیدی تلقی نمی‌شود؛ اما در ترکیب با وقایع و واقعیت‌های دیگر اجتماعی، سیاسی و امنیتی می‌تواند ملاحظه‌ها و نگرانی‌هایی برای مردم محله‌ها ایجاد کند.آمار نشان می‌دهد در سال گذشته درصد بالایی از ظرفیت مدارس بابوکان را دانش‌آموزان اتباع افغانستان تکمیل کرده‌اند. این وضعیت، نشان‌دهنده غلبه جمعیتی در محله نیز بوده و از پیامدهای آن، تسلط گویش و فرهنگ این اتباع بر کل محله بابوکان است.

دکتر مجتبی ابراهیمی از اهالی قدیمی محله است که بابوکان را سرزمین آباواجدادی معرفی می‌کند و می‌گوید که حتی گرفتن گرین‌کارت کانادا نیز او را مجاب به ترک دیار نکرده است. با وجود اینکه او و خانواده همچنان در سرزمین اجدادی خود زندگی می‌کنند، این روزها با مشکلات زیادی روبه‌رو هستند که زندگی را برای آنان و همچنین بسیاری از ساکنان سنتی و بومی بابوکان با چالش‌های فراوانی روبه‌رو کرده است.ابراهیمی در دانشگاه تدریس می‌کند و با اقدامات مختلف تلاش می‌کند برای مردم محله خود مفید باشد و راه‌حل‌های منطقی برای مشکلات بیابد. او اطلاعات زیادی درباره این محله دارد که شنیدن آن‌ها خالی از لطف نیست. اهم سخنان دکتر ابراهیمی را در ادامه می‌خوانید.

سامان‌دهی اتباع در بابوکان

در حال حاضر بزرگ‌ترین مشکل ما، افزایش ناگهانی تعداد اتباع در محله بابوکان است. گرچه مهاجران افغانی در سال‌های گذشته نیز در این محل ساکن بودند، در سال‌های اخیر به‌صورت چشمگیری تعداد آنان افزایش یافته است؛ حتی برخی روزها افغانی‌هایی را می‌بینم که هیچ‌کدام آشنا نیستند. واقعا نمی‌دانم علت این افزایش چیست؟

پارک مسجدجامع؛ محل تجمع افغان‌ها

شهرداری منطقه2 لطفی برای اهالی محل کرد و پارکی روبه‌روی مسجدجامع ایجاد کرد؛ این در حالی است که بیشتر کاربری این پارک تجمع اتباع است و به‌جای استفاده اهالی محل، مورداستفاده اتباع افغان، به‌ویژه مجردها شده است.بهار و تابستان که خانواده‌ها برای گذران اوقات فراغت خود به این پارک می‌آیند، شاهد ورود تعداد زیادی اتباع مجرد هستند که حضور آن‌ها از تحمل خانواده‌ها خارج است.

بلاتکلیفی زمین‌های بابوکان

مشکل دیگر، بلاتکلیفی زمین‌های بابوکان است. این زمین‌ها به دو بخش تقسیم شده است: زمین‌های ارباب‌رعیتی و زمین‌هایی که مالک شخصی دارند.در زمین‌های ارباب‌رعیتی در مدت کوتاهی ساخت‌وساز انجام و بعد از مدتی شهرک کوثر ایجاد شد؛ اما در زمین‌های متعلق به مالکان خصوصی، بعد از گذشت ۳۵ تا ۴۰ سال هنوز تکلیف مشخص نیست.

با افزایش هزینه‌ها و مشکلات اقتصادی فراگیر در بسیاری از خانواده‌ها، افراد زیادی درصدد فروش زمین‌های خود هستند؛ اما چون تعداد بسیار زیادی از این زمین‌ها تغییرکاربری نشده است، خریدوفروش نمی‌شود یا اینکه مالک ناگزیر است آن را با قیمت پایین‌تری نسبت به مناطق هم‌جوار خود به فروش برساند.

همین بلاتکلیفی بسیاری از زمین‌های بابوکان، معضل‌های اجتماعی دیگری را به‌دنبال دارد؛ به‌طورمثال، جوانی که در دانشگاه تحصیل‌کرده و با مدرک مناسب فارغ‌التحصیل شده، برای ادامه کارش نیازمند پول است تا بتواند درآمدی کسب کند یا کسب‌وکاری راه بیندازد. این فقر مالی موجب سرخوردگی جوانان شده که پیامدهای دیگری مانند افزایش آمار طلاق یا افزایش سن مجردها را به‌دنبال داشته است.

مدارس بابوکان در دست اتباع

سه مدرسه در دو نوبت صبح و ظهر در محله بابوکان فعالیت می‌کنند. با بررسی‌های انجام‌شده مشخص شد در سال گذشته بیش از ۶۰درصد دانش‌آموزان ثبت‌نامی بابوکان از اتباع افغانستان بودند و بعد از پیگیری از اداره اتباع استانداری گفتند کف ثبت‌نامی ۱۰درصد و سقف آن برای این افراد ۳۰ تا ۴۰درصد است.

البته این کف و سقف وقتی معنا می‌یابد که محله‌های مجاور نیز ملزم به رعایت آن باشند. این‌گونه نباشد که در محله بابوکان ۶۰درصد دانش‌آموزان آن افغانی باشند، اما در محله مجاور یا همان خانه‌اصفهان هیچ‌گونه ثبت‌نامی در این زمینه انجام نشود یا در محله مارچین مدرسه‌ای مجزا برای افغان‌ها در نظر گرفته شده و با این کار آن‌ها را ازنظر فرهنگی از دانش‌آموزان دیگر جدا کرده‌اند؛ حتی بسیاری از خانواده‌ها شاکی هستند که زبان و لهجه اتباع بر فرزندان آنان نیز تأثیر گذاشته و این یعنی فرهنگ آن‌ها در حال فراگیرشدن است.

این تأثیرگذاری فرهنگی در حالی است که سطح فرهنگی این دانش‌آموزان و خرده‌فرهنگ‌های رفتاری آن‌ها متفاوت است و خود بنده در زمان تعطیلی مدارس شاهد درگیری و دعوا و حتی ناسزاگویی آن‌ها در محل بوده‌ام.

افزایش مهاجرت به محله‌های دیگر

با افزایش چشمگیر اتباع و فراگیرشدن فرهنگ آنان، شاهد افزایش چشمگیر مهاجرت اهالی بومی به محله‌های دیگر شهر اصفهان هستیم. تعداد زیادی از این افراد تحصیل‌کرده‌اند و می‌توانستند برای بابوکان از نظر آموزشی و کسب‌وکار مؤثر باشند.

باغ بانوانی که دیگر نیست

حدود ۱۰ یا ۱۵ سال پیش شهرداری باغ بانوان فروغ را در محله بابوکان تأسیس کرد. ابتدا این باغ برای بانوان مکان خوبی بود؛ اما چند سالی است که شهرداری از طریق مناقصه این باغ را به پیمانکاران متعدد واگذار می‌کند و دیگر مانند گذشته برای بانوان کاربری ندارد.

اگر شهرداری همت کند

معتقدم با تعیین‌تکلیف زمین‌های موجود در منطقه بابوکان و تأمین مالی مالکان و نظارت ویژه بر اسکان اتباع، در آینده شاهد رشد فرهنگی و تغییر و تحول مثبت و امیدبخش در محله خواهیم بود.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

چهار × 1 =