چگونه با عوارض آلودگی هوا مبارزه کنیم؟

گاه متوجه نیستیم؛ اما هوای آلوده ضربه خود را بر تک‌تک ما می‌زند. طبق تحقیقات، هوای آلوده معمولا ازمونوکسیدکربن،دی‌اکسیدگوگرد، اکسیدهای نیتروژن‌دار، هیدروکربن‌های سوخته‌نشده، ذرات ریز معلق، سرب و… تشکیل شده است که می‌تواند برای همه به‌خصوص کودکان، سالمندان، مادران باردار و مبتلایان به بیماری‌های قلبی و ریوی خطرساز باشد.

تاریخ انتشار: 09:24 - یکشنبه 1401/09/27
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
no image
 از این رو ژاله کرمانی، مدیر باغ تجربه، یکی از سلسله نشست‌های ضربان سلامتی را به راهکارهای مبارزه با آلودگی هوا اختصاص داد و با دعوت از دکتر الهه حاجی صادقی، متخصص طب سوزنی و محقق طب سنتی به این مهم پرداخته شد. به نکات ارائه‌شده در این همایش اشاره می‌کنیم: اکنون آلودگی هوا بیشتر از قبل شده است و عوارض زیادی را به دنبال دارد. از جمله اینکه باعث بروز یا تشدید ناراحتی‌های ریوی، اختلال‌های قلبی، عفونت، سوزش و التهاب چشم، گوش درد، سرطان، سردرد، تهوع، سرگیجه، اختلال در سیستم عصبی، ناراحتی‌های گوارشی، انواع بیماری‌های آلرژیک، غلظت خون، کسالت و بی‌حوصلگی و آسیب به پوست و مو و… می‌شود. اما باید دید برای مبارزه با عوارض آلودگی هوا چه کنیم؟
 
راهکارهای پیشنهادی
اول از همه باید بدانید برای مبارزه با هر درد یا بیماری، تقویت سیستم ایمنی لازم است. چون فردی که دارای سیستم ایمنی ضعیف باشد، ضمن اینکه مرتب بیمار می‌شود، تحمل درد برای او پایین است.این افراد معمولا از دارو استفاده می‌کنند که همین داروها می‌تواند باعث عدم مقاومت بدن در برابر بیماری‌ها و بروز بیماری‌های بیشتر شود. در کل علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن، پاک‌سازی و تصفیه خون ضروری است. بدین منظور:مصرف میوه‌هایی مثل آلبالو، مرکبات به‌خصوص لیموترش، سیب، لبو، شلغم و در کل میوه‌ها و سبزیجات توصیه می‌شود که البته خوردن هر میوه در فصل خود مناسب است.استفاده از عسل بسیار مفید است. مصرف عسل مرغوب و اصل، مؤثرترین راهکار برای تقویت سیستم ایمنی و رفع عفونت بدن است. یکی از راهکارهای شناخت عسل اصل از تقلبی، این است که با قاشقی مقداری از آن را بردارید و در حین ریختن آن در ظرفی، باید حالت دانه دانه یا به اصطلاح کریستالی و تسبیح مانند داشته باشد؛ در این صورت عسل اصل است. عسل به همراه لیموترش و کمی زنجبیل نیز سودمند است. همچنین عسل و سیاه‌دانه ترکیب سودمندی به شمار می‌رود.استفاده از شیر نیز راهکار مؤثری است که البته بهتر است شیر را با مصلح آن مصرف کرد. مثلا با زردچوبه یا عسل.کدو از جمله خوراکی‌هایی است که مصرف آن علاوه بر خاصیت‌بخشی بسیار به بدن، در زمان آلودگی هوا توصیه می‌شود. البته توجه داشته باشید که الیاف کدو‌حلوایی نیز قابل خوردن است و نباید دور ریخته شود. همچنین تخمه آن مفید است؛ به‌خصوص برای ناراحتی پروستات در آقایان بهتر است تخمه کدو آسیاب و مصرف شود.انار و رب انار نیز خواص زیادی دارد و در مواقع آلودگی هوا گزینه‌های مناسبی هستند. آب انار هم خوب است اما از آنجایی که یبوست‌زاست، بهتر است خود انار به همراه دانه و پره‌های سفید داخل آن استفاده شود. ضمنا انار پخته‌شده نیز خاصیت صفرابر و سودابر دارد، ضدسرفه و سنگ کلیه است، برطرف‌کننده عفونت و اگزماست و برای رفع خارپاشته نیز مؤثر است.زرشک نیز برای رفع عوارض آلودگی هوا مؤثر است که برای استفاده بهتر است در آب سرد جوشاند و حتمابا عسل یا نبات مصرف کرد. برای تأثیر بیشتر استفاده از دو عناب داخل آن هم توصیه می‌شود.نخود از مفیدترین خوراکی‌های موجود است و در تقویت سیستم ایمنی کم‌نظیر است. در گذشته در جیب اغلب نخودچی به همراه کشمش بود که با وجود خواص بالا، متأسفانه امروزه چندان کسی از آن استقبال نمی‌کند. در کل حبوبات سودمند است و برای رفع نفخ آن توصیه می‌شود به جای خیساندن، دو سه بار در آب جوشاند و آب آن را خالی کرد تا حدی که آب زلال شود.سلنیوم و امگا 3 که در ماهی موجود است نیز مفید است. مصرف دو تا سه عدد تخم‌مرغ هم در صورت داشتن فعالیت بدنی کافی مناسب است.انواع جوانه‌ها مثل جوانه گندم و ماش، سمنو، سبوس و سویق هم جزو گزینه‌های برتر برای این روزهاست. سایر راهکارها استنشاق آب‌نمک از مؤثرترین راه‌ها برای رفع عوارض آلودگی هواست. استفاده از انفیه نیز به عنوان داروی عطسه‌آور مناسب است.جوهرنعنا که در عطاری‌ها موجود است نیز مناسب است. برای استفاده باید مقداری از آن را در ظرف شیشه‌ای ریخته تا در فضای اتاق منتشر شود. این کار به رفع آلرژی، سرفه و میگرن نیز کمک می‌کند.همان‌طور که اشاره شد پوست و مو در زمان آلودگی هوا آسیب می‌بیند؛ بنابراین باید مراقبت از پوست را نیز در نظر داشت. از جمله اینکه بدانید: شست‌و‌شوی بدن با حنا و سدر و ختمی و کمی از روغن زیتون، پوست را پاک‌سازی می‌کند. 
 
 
  • اصفهان زیبا
    پایگاه خبری اصفهان زیبا

    لیلا کهلانی