آیا همبستگی میان نرخ دلار و قیمت مسکن در بازار اصفهان اتفاق خـــوبـــی است؟ رسول جـهـانــگـیـــری، رئـــیــس اتحادیه مشاوران املاک اصفهان، میگوید: «وقتی تمام مصالح ساختمانی داخلی هستند، نباید قیمت مسکن را به دلار ارتباط دهیم؛ ولی مشکل این است که ارزش پول ملی کاهش پیدا میکند و مردم برای حفظ سرمایه ملک میخرند.»
شهریور نوسانی بازار مسکن
مشاهدههای میدانی و گفتوگو با فعالان بازار مسکن اصفهان نشان میدهد قیمت پیشنهادی فروشندگان در طول شهریور نسبت به خرداد و تیر افزایش یافته است. بازار مسکن اصفهان در تابستان 1400 با کاهش چشمگیر تقاضا آغاز شد تا بازاریان از احتمال رکود چند ساله بگویند. نوروزانی، فعال بازار مسکن اصفهان، مـیگوید: «از اول خرداد تقاضا کاهش یافت و تیر خبری از خریدار نبود، ما فکر میکردیم بازار مسکن وارد یک رکود چند ساله میشود.» ابتدای تابستان اگرچه اخبار خوبی از بازار اجارهبها شنیده نمیشـــد؛ اما قـیـمــتهـــای پیشنهادی ملک در بازار مسکـــن اصفهان نزولی بود. آمارهای غیررسمی نیز از کاهش 5 تا 10 درصدی قیمتها خبر میداد.
نوروزانی در اینباره میگوید: «مشتری در بازار نبود و فروشندهها باید قیمت را کاهش میدادند تا شاید ملک آنها فروش میرفت.» رئـیــس اتـحـادیـه مشاوران املاک اصفهان نیز در این زمان بارها از وجود رکود تورمی در بازار مسکن گفت: «قیمتها به صورت کاذب افزایش یافته است و خریدار قدرت خرید ندارد.» همین وضعیت ادامه داشت تا اینکه اواسط مرداد با صعود دلار به قیمت بالاتر از 25 هزار تومان، بازی در بازار مسکن عوض شد.
خاشعی، یکی از فعالان بازار مسکن اصفهان، درباره تحولات شهریورماهی قیمتها میگوید: «از اواسط مرداد فروشندهها تماس میگرفتند تا قیمت پیشنهادی قبلی را حذف کنند و از اول شهریور قیمت آگهیها را بالا بردند.» برخی از فعالان بازار عقیده دارند افزایش قیمت سیمان، میلگرد، دستمزد کارگر و مسائلی از این قبیل نیز در کنار نوسانهای ارزی در بالا رفتن قیمتهای پیشنهادی مؤثر بود.
چقدر افزایش؟
قیمت درجشده در آگهیهای فروش در طول شهریور نسبت به خرداد و تیر افزایش یافته است؛ ولی درصد این افزایشها یکسان نیست. برای مثال در خیابان محتشم کاشانی آپارتمانی 170 مترمربعی با سن 7 سال با قیمت هفت میلیارد و 150 میلیون تومان برای فروش آگهی شده بود؛ ولی دوم شهریور فروشنده قیمت پیشنهادی را به 7 میلیارد و 500 میلیون تومان رساند یا در محله رزمندگان یک آپارتمان نوساز 85 مترمربعی اول خرداد به قیمت یک میلیارد و 130 میلیون تومان آگهی شد. مالک قیمت پیشنهادی را اواسط تیر به یک میلیارد و 65 میلیون تومان رساند و در نخستین روزهای شهریور کمتر از یک میلیارد و 200 میلیون تومان فروشنده نیست. نوروزانی دراینباره میگوید: «شاید 100 آگهی فروش در دفتر ثبت کردهام؛ ولی با هر کدام تماس میگیرم دیگر به قیمت خرداد و تیر فروشنده نیستند.»
فروشنده کمیاب میشود
دلالها مدعیاند ممکن است دلار تا پایان سال به بالاتر از 30 هزار یا شاید 40 هزار تومان برسد و فروشندگان باید برای فروش دستنگهدارند. آنها طی روزهای گذشته از هر ابزاری برای منصرفکردن فروشندگان برای فروش ملک استفاده کردند و نتیجه این تلاشها انصراف تعدادی از فروشندگان بود. خاشعی، فعال بازار مسکن اصفهان، دراینباره میگوید: «کسانی که خرداد اصرار و التماس میکردند ملک آنها را بفروشیم حالا منصرف شدهاند، یکی از آنها میگفت تا پایان سال صبر میکند شاید قیمتها بالاتر رفت.» جستوجو در میان آگهیهای فروش خرداد و تیر نشان میدهد بیش از 10درصد فروشندگان از فروش منصرف شدهاند و منتظر قیمتهای بالاتری از مسکن هستند. آیا قیمت مسکن افزایشی خواهد بود؟ به تعبیر این مالکان، صبر کردن تا روشن شدن پاسخ این پرسش ضرری ندارد.
فروشندهای در محله برازنده یک آپارتمان 100 مترمربعی را خرداد به قیمت یک میلیارد و 560 میلیون تومان آگهی کرد، قیمت پیشنهادی را تیر به یک میلیارد و 450 میلیون تومان و اواخر مرداد به یک میلیارد و 650 میلیون تومان رساند و اول شهریور به واسطه اعلام کرد فعلا قصد فروش ندارد. این مالک در پاسخ به دلیل منصرفشدن از فروش گفت: «دلار تا 32 هزار تومان رفت و سپس تا 20هزار تومان پایین آمد؛ ولی قیمت ملک من تغییر چندانی نکرد، حالا دلار دوباره صعودی است. چرا بفروشم؟ میدانم ضرر نمیکنم، شاید دلار 40هزار تومان شد و با قیمت بالاتری فروختم.»