بخش خدمات اصفهان در سال جاری رونق یافته است؛ این در حالی است که طی سالهای گذشته به دلیل شیوع کرونا شاهد رکود حاکم براین بخش بودیم.
بخش خدمات در مقایسه با سایر بخشهای اقتصادی، بیشترین آسیب را در کشور متحمل شده است. تعداد شاغلان در بخش خدمات در سال 98 حدود 12 میلیون و 212 هزار و 901 نفر بوده که در سال 99 همزمان با شیوع کرونا به 11 میلیون و 469 هزار و 640 نفر رسید. تعداد شاغلان در بخش خدمات در سال 99 به 743 هزار و 261 نفر کاهش داشته است و بیشترین ریزش شاغلان در بین بخشهای مختلف اقتصادی مربوط به بخش خدمات بوده است. سهم شاغلان در بخش خدمات طی سال 99 حدود 4/46 و سهم شاغلان در بخش خدمات طی سال 1400 حدود 9/46 درصد بوده که این ارقام رکود حاکم بر بخش خدمات اصفهان طی این دوسال را نشان میدهد. از زمان شیوع کرونا، رستوران و هتلها ممنوعیت پذیرش مهمان داشتند و فعالیتهای غیرمستقیم وابسته به هتلها و رستورانها نیز تحتتأثیر کرونا قرار گرفت.
رستورانها در سال 99 با محدودیتهایی کار میکردند، ظرفیت پذیرش رستورانها کاهش یافت و رستورانها تا یکسوم بیشتر حق پذیرش نداشتند و طی یک بازه زمانی تعطیلی هم داشتند؛ ضمن اینکه فعالیتهای وابسته به رستورانها شامل خردهفروشیها، مؤسسات حملونقل، بخش آموزش، آموزشگاهها و فنیوحرفهای نیز تحتتأثیر شرایط کرونایی قرار گرفتند. در سال جاری اما به دلیل کمرنگ شدن کرونا، آمار شاغلان در بخش خدمات اصفهان افزایشی شده است؛ تا جایی که بررسی آمار شاغلان بخشهای مختلف در فصل تابستان امسال نشان میدهد که بیشترین شاغلان در بخش خدمات بودهاند.
سهم شاغلان در بخش خدمات اصفهان در سهماهه اول امسال 3/50 درصد و در سهماهه دوم سال 2/48 درصد بوده است. طی دو سال گذشته سهم بخش خدمات در اشتغالزایی در استانهایی که سهم گردشگری بالایی داشتند،کاهش یافت؛ اما امسال بررسی آمارها نشان از رونق گردشگری اصفهان دارد. در تابستان امسال بازدیدکنندگان از آثار تاریخی اصفهان افزایش یافتهاند؛ به گونهای که در تابستان سال جاری تعداد کل بازدیدکنندگان از آثار و بناهای تاریخی استان به ۵۱۲ هزار و ۹۸ نفر رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش یکهزار و ۷۲۲ درصدی را نشان میدهد.
تعداد کل بازدیدکنندگان از آثار تاریخی استان اصفهان نیز در بهار امسال یک میلیون و ۳۱۰ هزار و ۱۶۰ نفر بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یکهزار و ۱۱۹ درصدی را نشان میدهد. در تابستان امسال تعداد کل گردشگران داخلی بازدیدکننده از آثار تاریخی اصفهان ۴۸۶ هزار و ۲۱۰ نفر با افزایش یکهزار و ۶۴۷ درصدی و تعداد گردشگران خارجی بازدیدکننده ۲۵ هزار و ۸۸۸ نفر با افزایش ۹ هزار و ۴۸۸ درصدی نسبت به تابستان پارسال بوده است. پس از بخش خدمات، بیشترین شاغلان بخشهای مختلف اقتصادی به بخش صنعت اختصاص دارد؛ به گونهای که در سهماهه اول امسال تعداد شاغلان بخش صنعت 3/41 درصد و در سهماهه دوم سال تعداد شاغلان بخش صنعت 6/41 درصد بوده است.
از بین محصولات مختلف صنعتی نیز فولاد بالاترین میزان تولید را در استان به خود اختصاص داده است. پس از آن تولید محصولات فولادی بالاترین آمار تولید محصولات صنعتی را دارد و پس از فولاد و محصولات فولادی، تولید سیمان در اصفهان بالاترین رشد را از آن خود کرده است. در میان بخشهای مختلف اقتصادی اما بخش کشاورزی کمترین تعداد شاغلان را به خود اختصاص داده است؛ به گونهای که در سهماهه اول امسال تعداد شاغلان این بخش 4/8 درصد و در سهماهه دوم سال تعداد شاغلان این بخش 8/9 درصد بوده است؛ این در حالی است که طی سال 99 میزان شاغلان در بخش کشاورزی اصفهان 2/11 درصد بوده است. کمآبی اصلیترین دلیل ریزش شاغلان در بخش کشاورزی اصفهان است. در تابستان امسال در بین محصولات مختلف کشاورزی، بیشترین میزان رشد تولید مربوط به شیر بود؛ به گونهای که تولید این محصول به ۴۶۲ هزار تن رسید که نسبت به بهار امسال ۲,۷درصد و نسبت به تابستان پارسال ۲۴,۹درصد افزایش یافته است.
همچنین در تابستان امسال ۳۰ هزار و ۷۰۰ تن تخم مرغ در استان اصفهان تولید شد که نسبت به بهار امسال ۲درصد و تابستان سال قبل ۱۱,۶ درصد افزایش نشان میدهد. میزان تولید گوشت قرمز در تابستان امسال در اصفهان رشد چندانی نیافت؛ بهطوریکه با میزان تولید ۱۷هزار و ۷۵۰ تن نسبت به بهار امسال تغییری نیافت و نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۰,۹ درصد رشد یافته است. این در حالی است که تولید گوشت مرغ در تابستان سال جاری روند کاهشی داشت و با میزان تولید ۴۱ هزار و یکصد تن نسبت به بهار امسال ۲۱,۷درصد و تابستان سال قبل ۱۹,۶درصد کاهش داشته است.