بایگانی سرویس حوالی 57
اگر خمینی (ره) نبود…
14:28 - 30 تیر 1403
قاب‌هایی اصفهانی از عشق به حضرت امام خمینی(ره)؛

اگر خمینی (ره) نبود…

در تاریخِ شاهان و قدرتمداران جهان همه‌جا فسادهای اقتصادی، اخلاقی و اجتماعی به‌وفور مشاهده می‌شود. خاصیت مقام و ثروت، طغیان است: «کلّاً إِنَّ الْإِنْسانَ لَيَطْغى،‌ أَنْ رَآهُ اسْتَغْنى‌» (علق، آیات ۶ و ۷)؛ آدمی چون خود را بی‌نیاز دید، سرکش می‌شود، طغیان می‌کند و به هر جنایتی دست می‌زند.

همسر شیک‌پوش امام خمینی
11:03 - 27 تیر 1403
با نگاه به کتاب «بانوی انقلاب؛ خدیجه‌ای دیگر»؛

همسر شیک‌پوش امام خمینی

خانم از جوانی همیشه لباس مرتب و مناسب وقت می‌پوشید. لباس روز خانم در خانه با لباس استراحتش فرق می‌کرد. همیشه با روسری و چادری رنگی سر سفره می‌نشست. او مقید بود آراسته و مثلاً موهای سرش شانه کرده باشد و حضرت امام به این موضوع بسیار توجه داشت…

فلسفه اعدام‌های آغاز انقلاب +اسامی اعدام شدگان
13:10 - 23 تیر 1403
با نگاه به کتاب «خاطرات آیت الله خلخالی»؛

فلسفه اعدام‌های آغاز انقلاب +اسامی اعدام شدگان

من حاکم شرع بودم و پانصد و چند نفر از جانیان و سرسپردگان رژیم شاه را محاکمه و اعدام کردم و صدها نفر از عوامل غائله‌های کردستان و گنبد و خوزستان و شماری از عوامل اشرار و قاچاقچیان مواد مخدر را هم کشتم. و اکنون در مقابل این اعدام‌هایی که کردم، نه پشیمانم و نه گله‌مند و نه دچار عذاب وجدانم

نقش غربیان مدفون در اصفهان، در انتقال فرهنگ ایرانی
13:10 - 23 تیر 1403
با نگاه به کتاب «سیصد تصویر»؛

نقش غربیان مدفون در اصفهان، در انتقال فرهنگ ایرانی

پرفسور پوپ که در کنار رودخانه زاینده‌رود اصفهان خاک‌سپاری شد، در زمان حیاتش به جهانیان اعلام کرد: «دو هزار سال است که دنیای متمدن جدید، قریحه ایران را در زیبایی و خلق زیبایی‌ها ستوده است. معماری و نقاشی هند شمالی، زیر نظر صنعتگران ایران پدید آمد، و هیچ کشوری نیست که از هنر و صنعت ایران متأثر نشده باشد

روحانیون افراطی1!
12:44 - 23 تیر 1403
مبارزات طلاب و حوزویان اصفهان در پیروزی انقلاب اسلامی

روحانیون افراطی1!

مواضع سیاسی و مبارزه روحانیت آگاه و اندیشمندان اسلام در جهت رهایی ملل مستضعف از زنجیر ظلم و بیداد، استعمار و استبداد، همواره نقشی درخشان و تاریخ‌ساز ایفا کرده است.

شه‌مات!
12:09 - 14 تیر 1403
عملکرد رسانه‌های رسمی (بیگانه و شاهنشاهی) در پیروزی انقلاب اسلامی

شه‌مات!

در این شماره به مناسبت روز قلم به بررسی اجمالی عملکرد رسانه‌های رسمی (داخلی و خارجی) در پیروزی انقلاب اسلامی و نحوه بازنمایی آن‌ها از مبارزه‌ها، با مراجعه به خاطره‌های پیشگامان انقلاب اسلامی در اصفهان، پرداخته‌ایم؛ در مطلب جداگانه‌ای هم به رسانه‌های کوچک و غیررسمی انقلاب، یعنی سروده‌ها، پخش اعلامیه‌ها، تکثیر نوار و دیوارنوشته‌ها، به‌عنوان بدیل رسانه‌های رسمی خواهیم پرداخت.

تا امتحان نهایی!
13:56 - 9 تیر 1403
(مبارزه‌های دانشجویان دانشگاه‌های اصفهان در پیروزی انقلاب اسلامی)

تا امتحان نهایی!

در نگارش این مقاله دچار نوعی دوگانگی بودم؛ از سویی، جریان چپ و روشنفکری سعی دارد در مقاله‌ها و مصاحبه‌های خود، نقش دانشگاه و دانشجویان را در مبارزه‌های علیه استبداد پهلوی پیشتاز و برجسته نشان دهد …

اسامی خطباء معروف و محققان معاصر اصفهان
12:02 - 6 تیر 1403
با نگاه به کتاب «رجال اصفهان»؛

اسامی خطباء معروف و محققان معاصر اصفهان

در قرن اخیر خطبای معروفی در اصفهان به ارشاد و خطابه می‌پرداختند، همچنین فقیهان، مدرسان، مؤلفان و محققانی که به ذکر نام آنها می پردازیم.

کتاب‌هایی که مورد مطالعه مبارزان پیشرو در اصفهان بود
12:00 - 6 تیر 1403
با نگاه به کتاب «تاریخ انقلاب در اصفهان»؛

کتاب‌هایی که مورد مطالعه مبارزان پیشرو در اصفهان بود

در این گفتار، اشاره به پاره ای از کتابهای چشمگیر در مبارزات پیش از پیروزی انقلاب اسلامی خواهیم داشت. علاوه بر قرآن و نهج البلاغه که مورد استفاده نیروهای مذهبی بود، بی‌تردید ادبیات انقلاب اسلامی از این منابع و سرچشمه‌های انقلاب‌ساز تأثیرپذیر بوده‌اند.

آناتومی «انجمن حجتیه» در اصفهان
14:34 - 2 تیر 1403
بازخوانی انجمن مبارزه با بهائیت؛ از پیدایی تا انحلال

آناتومی «انجمن حجتیه» در اصفهان

در دهه 50 با فعالیت وسیع بهاییان در ایران و حمایت زیرکانه حکومت پهلوی از آن‌ها مواجه می‌شویم. اتفاقاتی که در این سال‌ها رخ می‌دهد یکی واگذاری رانتی 50درصدی از سهام بانک صادرات به شخصی بهایی به نام «هژبر یزدانی» است؛ همچنین «ثابت پاسا» مالک کارخانه‌های نوشابه‌سازی پپسی‌کولا و بزرگ‌ترین برج تهران است.

تاریخچه تکوین و پیدایش شهر اصفهان
11:28 - 27 خرداد 1403
با نگاه به کتاب «بازار بزرگ اصفهان»؛

تاریخچه تکوین و پیدایش شهر اصفهان

اصفهان به عنوان سومین شهر بزرگ ایران، بعد از تهران و مشهد در مرکز و قلب ایران قرار دارد. مکان جغرافیایی به اصفهان ارزش و منزلتی خاص بخشیده است؛ به طوری که ارتباط شمال و جنوب و یا شرق و غرب کشور از طریق اصفهان مقدور است. همین موقعیت جغرافیایی است که به شهر، اهمیت بازرگانی بخشیده است. جالب است بدانیم که اصفهان قدیم از نظر موقعیت جغرافیایی در گذشته تاریخی نیز مکان و منزلتی ممتاز داشته است

تاریخچه مطبوعات اصفهان در عصر قاجار و پهلوی
11:27 - 27 خرداد 1403
با نگاه به کتاب «اصفهان قلب سیاسی ایران معاصر»؛

تاریخچه مطبوعات اصفهان در عصر قاجار و پهلوی

یکی از پیامدهای جنگ جهانی دوم در ایران که موجب سقوط حکومت رضاشاه شد، افزایش قابل ملاحظه تعداد مطبوعات بود. این اتفاق همراه با کاهش قدرت حکومت پهلوی در زمینه کنترل و سانسور مطبوعات، نقش مطبوعات در تحولات سیاسی-اجتماعی را افزایش داد و فرصت بی‌سابقه‌ای برای افشاگری احزاب، گروه‌ها و جناحهای سیاسی مختلف پدید آورد. انتشار نشریه‌های تازه و آزادی نسبی آنها، مطبوعات را به معضلی برای رژیم پهلوی بدل کرد