برگزاری نودمین جلسه علنی شورای شهر اصفهان با حضور فعالان حوزه صنایع‌دستی:

فعالیت ۱۰۰هزار اصفهانی در حوزه صنایع‌دستی

هــفــتــه پـیــش رو، هفته جهانی صنایع‌دستی برای اصفهان مهم و تـأثیــرگذار است؛ بــه‌طــوری‌که برنامه‌هایی از سوی مدیریت شهری در این خصوص در دستورکار قرار گرفته است. نشست خبری شهردار و مدیرکل میراث‌فرهنگی آغازی بود برای روایت اجرای برنامه‌های این هفته.

تاریخ انتشار: 16:29 - دوشنبه 1402/03/22
مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه
فعالیت ۱۰۰هزار اصفهانی در حوزه صنایع‌دستی

به گزارش اصفهان زیبا؛ هــفــتــه پـیــش رو، هفته جهانی صنایع‌دستی برای اصفهان مهم و تـأثیــرگذار است؛ بــه‌طــوری‌که برنامه‌هایی از سوی مدیریت شهری در این خصوص در دستورکار قرار گرفته است. نشست خبری شهردار و مدیرکل میراث‌فرهنگی آغازی بود برای روایت اجرای برنامه‌های این هفته.

حضور وزیر میراث، استاندار اصفهان و تجلیل از فعالان حوزه صنایع‌دستی در هتل عباسی از دیگر برنامه‌ها بود؛ همچنین قرار است 40 هنرمند شاخص قلمکار اصفهان در برنامه تولید سفره قلمکار 350 متری از فردا تا پایان هفته در محوطه اطراف سی‌وسه‌‌پل هنرنمایی کنند.

«همکار قلمکار» برنامه دیگری است که از 20خرداد در میدان امام‌حسین(ع)، مقابل ساختمــان ارگ جــهــان‌نمــا آغاز شده و تا چهار روز ادامه دارد. این سفره‌های قلمکار در پایان به همدیگر متصل می‌شوند و یک سفره بزرگ 100 متری را تشکیل می‌دهند. مقرر شد در پایان با مشارکت معاونت خدمات شهری و سازمان زیباسازی شهرداری اصفهان، این سفره اکران عمومی شود و در مکان مناسبی در معرض تماشای شهروندان قرار گیرد.

روز گذشته هم نودمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر اصفهان روی همین موضوع و با حضور فعالان حوزه صنایع‌دستی برگزار شد. مباحث این جلسه حول محور صنایع‌دستی چرخید و فعالان این حوزه مشکلات خود را با اعضا مطرح کردند.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان در این جلسه بر حمایت از فعالان حوزه صنایع‌دستی تأکید کرد و گفت: فعالان صنایع‌دستی به حمایت و تسهیل در قوانین نیاز دارند که با رفع مشکلات می‌توان این صنعت را فعال کرد.

محمد نورصالحی با بیان اینکه ۱۰۰هزار نفر در اصفهان مشغول فعالیت در حوزه صنایع‌دستی هستند، گفت: اصفهان در حوزه صنایع‌دستی غنی است؛ اما اینکه از این فرصت چقدر استفاده کرده‌ایم، جای بحث دارد. رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان، برگزاری ویژه‌برنامه روز جهانی صنایع‌دستی از سوی وزارت میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در اصفهان را افتخاری برای استان دانست.

نورصالحی با بیان اینکه از صنایع‌دستی شناخته‌شده در دنیا، یک‌سوم آن در ایران و دوسوم این میزان در اصفهان فعال است، خاطرنشان کرد: در این کلان‌شهر حدود ۱۰۰هزار نفر؛ اعم از تولیدکنندگان و عرضه‌کنندگان در حوزه صنایع‌دستی اشتغال دارند و این آمار، فرصت خوبی برای اصفهان است که می‌تواند بدون سرمایه‌گذاری سنگین به اقتصاد استان و کشور کمک کند.

او با بیان اینکه باید برای توسعه این کسب‌وکار اقدام کنیم، گفت: احــیــای صنــایــع‌دســتــی، احیای هویت ملی است؛ بنابراین باید از هر طریق به این حوزه بها داد.

او با اشاره به برگزاری جلسه با وزیر میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در تهران بیان کرد: با مشکلاتی که سیستم دولتی بر سر راه مالکیت کارخانه ریسباف و تبدیل آن به موزه ایجاد کرده، این کارخانه بلاتکلیف است؛ لذا در این جلسه وزیر میراث‌فرهنگی در خصوص تنها کارخانه باقی‌مانده از دوره صنعت نساجی و ثبت‌شده میراث قول داد که به‌محض واگذاری ریسباف به وزارت، آن را برای تبدیل به موزه در اختیار مدیریت شهری اصفهان قرار دهند.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به ایجاد بازارهای صنایع‌دستی در ورودی شهرها ادامه داد: پرسش این است که از این بازارها در ورودی شهرها استقبال می‌شود یا خیر؟ در همین زمینه باید تصمیم‌گیری شود؛ به‌عنوان‌مثال، ساختمانی در خیابان ابن‌سینا مدنظر است که می‌تواند در این راستا مورداستفاده قرار گیرد؛ همچنین اقدامات دیگری در این خصوص می‌توان انجام داد تا در حوزه صنایع‌دستی گام‌های مهمی برداریم.

او اضافه کرد: در شیراز ۵۱ مالک خانه‌های تاریخی اعلام کردند که این خانه‌ها را به محل تولید و عرضه صنایع‌دستی اختصاص می‌دهند؛ چراکه هر جا تبدیل به بازار شود، رونق پیدا می‌کند و این اقدام خوبی است که می‌توانیم از آن الگو بگیریم.

نورصالحی گفت: به‌مناسبت روز جهانی صنایع‌دستی در خدمت تعدادی از فعالان این حوزه در شورای اسلامی شهر هستیم تا دغدغه‌های آن‌ها را بشنویم و تجلیل شوند.

از درخواست تسهیلات تا توجه به بخش صادرات

در این بخش برخی از فعالان حوزه صنایع‌دستی دغدغه‌ها و مشکلات خود را بیان کردند. «محدودشدن تبلیغات شهر جهانی صنایع‌دستی به داخل کشور، فعالان حوزه میناکاری نیازمند تسهیلات کم‌بهره هستند، لزوم حذف مالیات بر ارزش‌افزوده برای مواد اولیه صنایع‌دستی، هنرمندان دوخت‌های سنتی نیازمند مکان مناسب برای فعالیت هستند، هنر طلادوزی در حال زوال و فراموشی است، رتبه مناسبی در حوزه فروش و صادرات صنایع‌دستی نداریم، 15درصد صادرات کل کشور در حوزه فرش مربوط به اصفهان است، نام‌گذاری چهارراه صنایع‌دستی فرش از اقدامات خوب مدیریت شهری بود، تحریم فرش از سوی دشمن نشان‌دهنده جایگاه بالای این صنعت است، هدف ما عرضه هنر فرش به دنیاست» ازجمله مباحث مطرح‌شده از سوی فعالان حوزه صنایع‌دستی بود که در جلسه شورا مطرح کردند.

منصور حافظ‌پرست، هنرمند قلم‌زن: تبلیغات شهر جهانی صنایع‌دستی به داخل کشور محدود است

زمانی که عنوان شهر جهانی صنایع‌دستی به مدیریت استان داده شد، مخالف بودم؛ زیرا این عنوان به شهر اختصاص داشت و معتقد بودم مدیریت شهری در این زمینه می‌تواند قدم بردارد. تبلیغات شهر جهانی صنایع‌دستی به داخل کشور محدودشده، درحالی‌که بهتر است این تبلیغات جهانی باشد. در دیگر کشورها چنین عنوان‌هایی بسیار مدنظر قرار می‌گیرد؛ ما نیز باید از این فرصت برای معرفی صنایع‌دستی در عرصه بین‌الملل استفاده کنیم.

مرتضی اسماعیلی، هنرمند میناکار: فعالان حوزه میناکاری نیازمند تسهیلات کم‌بهره هستند

تهیه مواد اولیه، آموزش، تبلیغات، بسته‌بندی و صادرات از مهم‌ترین بخش‌هایی است که برای توسعه حوزه صنایع‌دستی باید موردتوجه قرار گیرد. کارگاه‌های تولیدی قیمت زیادی برای رهن و اجاره دارند. رقم رهن و اجاره برای میناکاری با توجه به نوع فعالان این صنعت دو برابر است؛ بنابراین برای توسعه این رسته از صنایع‌دستی نیازمند تسهیلات کم‌بهره برای تولیدکنندگان هستیم.

علی کبیری، هنرمند خاتم‌کار: مالیات بر ارزش‌افزوده برای مواد اولیه صنایع‌دستی حذف شود

فعالان حوزه صنایع‌دستی باید مواد اولیه را با قیمت‌ زیاد بخرند و این موضوع مهم‌ترین مشکلات این حوزه است.

حذف مالیات بر ارزش‌افزوده برای مس و برنج که مواد اولیه صنایع‌دستی است سبب می‌شود تولیدات این صنعت با قیمت کمتر به دست مردم برسد. ۱۵۰ کارگاه خاتم‌کاری در شرق اصفهان فعال است که متأسفانه همه آن‌ها در زیرزمین و پارکینگ‌ها فعالیت می‌کنند. زمینی در پشت کارخانه قند تهیه شد که به سبب برخی مشکلات قابل‌استفاده نیست. درخواست می‌کنیم دستگاه‌های مربوط برای تعیین‌تکلیف سند این زمین همکاری کنند.

ناهید معقولی، هنرمند دوخت‌های سنتی: هنرمندان دوخت‌های سنتی نیازمند مکان مناسب برای فعالیت هستند

سال گذشته در دیدار با وزیر میراث‌فرهنگی عنوان کردیم که مهم‌ترین دغدغه ما مکان است، مکان‌های استیجاری برای ما نفس‌گیر شده است، قیمت مواد با دلار جلو می‌رود؛ بنابراین اجاره مکان‌هایی که خوش‌آدرس باشد و مردم به حضور در آنجا میل داشته باشند، سخت شده است.

وزیر میراث فرهنگی در آن جلسه تأکید کرد که مکانی به هنرمندان این عرصه اختصاص داده شود؛ ما نیز پیگیری‌های فراوانی کردیم؛ اما تابه‌حال موفق نشده‌ایم. اخیرا نیز در دیدار با وزیر، درخواست پارسال را مطرح کردیم که امیدواریم در این خصوص اقدامی انجام شود.

پورقدیری، هنرمند طلادوزی: هنر طلادوزی در حال زوال و فراموشی است

هنر طلادوزی در حال زوال و فراموشی است. سعی ما ترویج این هنر است که در این مسیر با سختی‌هایی روبه‌رو هستیم. مهم‌ترین مسئله ما، سرقت این دوخت است و در این خصوص مستنداتی وجود دارد. هویت این دوخت، مربوط به اصفهان است و امیدواریم مدیریت شهری و اتحادیه صنایع‌دستی در حوزه بین‌الملل این هنر را معرفی کنند.

مجدالدین تاج، هنرمند خاتم‌کار و رئیس اتحادیه صنایع‌دستی اصفهان: رتبه مناسبی در حوزه فروش و صادرات صنایع‌دستی نداریم

۲۰۰ رسته از ۶۰۲ رسته به ثبت رسیده هنر در یونسکو متعلق به اصفهان است؛ به همین دلیل عنوان شهر جهانی صنایع‌دستی و شهر خلاق صنایع‌دستی به این شهر رسید. این عناوین افتخارات بزرگی است؛ اما در حوزه فروش و صادرات رتبه مناسبی نداریم. با توجه به شرایط اقتصادی نیز خرید صنایع‌دستی برای مردم در اولویت دهم به بالاست؛ علاوه بر این قوانین دست‌وپاگیر گمرکی ازجمله علل کاهش صادرات است.

استفاده از ظرفیت کشورهای عضو اکو، ایجاد پارک صنایع‌دستی، استفاده از المان‌های صنایع‌دستی و شعار اصفهان شهر جهانی صنایع‌دستی در ورودی اصفهان، آموزش هنرهای در حال فراموشی، نام‌گذاری معابر به نام هنرمندان شاخص اصفهان، خرید صنایع‌دستی از هنرمندان توسط شهرداری برای هدایا و در اختیار گذاشتن فرهنگ‌سراها به هنرمندان صنایع‌دستی ازجمله پیشنهاد‌هایی است که برای توسعه این حوزه مهم به نظر می‌رسد.

سعید عصاچی، تولیدکننده فرش دست‌بافت: 15درصد صادرات کل کشور در حوزه فرش مربوط به اصفهان است

استان اصفهان ۲۷۰هزار نفر بافنده دارد؛ درحالی‌که ۲۴۰هزار نفر در استان در حوزه صنعت شاغل هستند. ۱۵درصد صادرات کل کشور در حوزه فرش مربوط به اصفهان است و قطب این حوزه به‌شمار می‌رویم. فرش از صنایعی است که کمترین آلودگی را در حوزه محیط‌زیست دارد و همین می‌تواند ازجمله دلایلی باشد که به این حوزه توجه بیشتری صورت گیرد. برای ایجاد خانه فرش تفاهم‌نامه‌ای با دوره قبل مدیریت شهری منعقد شد که تغــییــر مــدیــریــت سبب مغفول‌ماندن این تفاهم‌نامه شد و امیدواریم مجدد به آن توجه شود.

بهاره امینی، تولیدکننده فرش دست‌بافت: نام‌گذاری چهارراهی به نام فرش از اقدامات خوب مدیریت شهری بود

نام‌گذاری چهارراهی به نام صنایع‌دستی فرش و نصب المان فرش در سطح شهر ازجمله اقدامات خوب مدیریت شهری بود؛ اما تبلیغات در حوزه فرش دست‌بافت بسیار مهم است که می‌تواند نتایج خوبی به‌دنبال داشته باشد.

شهبازی، تولیدکننده و رئیس اتحادیه فرش دست‌بافت: تحریم فرش از سوی دشمن نشان‌دهنده جایگاه بالای این صنعت است

اهمیت شورا به حوزه صنایع‌دستی قابل‌تقدیر است. شاید برخی موضوع‌ها در حوزه اختیارهای شورا نباشد؛ اما بابت توجه به این حوزه و رفع دغدغه‌ها تشکر می‌کنیم. فرش در جایگاه ارزشمندی است و تحریم ۱۰ساله این صنعت از سوی دشمن نشان‌دهنده جایگاه مهم این عرصه است.

تحریم فرش، یعنی بمباران روستاها و آسیب به تولیدکنندگان؛ اما از وزارت امور خارجه دفاعی درزمینه فرش ندیده‌ایم. رئیس اتحادیه فرش دست‌بافت گفت: انتظار ما از شورای اسلامی شهر انجام یک اقدام فرهنگی مناسب در حوزه فرش است. این میراث در حال فراموشی است و ما بافنده زیر ۴۰ سال نداریم؛ درحالی‌که باید این رشته به جوانان معرفی شود.

محمدمهدی حقیقی، تولیدکننده فرش دست‌بافت: هدف ما عرضه هنر فرش به دنیاست

در تلاش بوده‌ام که تجربه‌ام را با دانش گره بزنم تا نتیجه مطلوبی در حوزه فرش به‌دست آورم. هدف ما عرضه این هنر به دنیاست و در این خصوص مطالعات فراوان داشته‌ایم. صنایع‌دستی می‌تواند سفیری برای صلح‌طلبی و بلندنظری ایران باشد. در این خصوص باید تلاش کنیم تا با اقدامات لازم در این حوزه موفق شویم.باقر صیرفیان، تولیدکننده فرش دست‌بافت و سید حسن جوزدانی، هنرمند قلم‌زنی، از دیگر میهمانان این جلسه بودند.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

2 × دو =